Nagyvilág

Ölt a milliókat fenyegető amerikai hőhullám

Legalább 13 halálos áldozata van az Egyesült Államok nagy részét érintő súlyos hőhullámnak.

Az ország belsejéből terjeszkedő rendkívüli hőség szerdára már elérte a keleti partvidéket, így már több mint harminc államban hirdettek hőségriadót. A meteorológiai szolgálat szerint már több mint 140 millió embert fenyeget a túlhevülés veszélye a következő napokban.

Az Egyesült Államok középső területein már legalább 13 ember halálát okozta a rendkívüli hőség. Meteorológusok szerint a mostani hőség veszélyesebb lehet mint az 1995-ös hőhullám, amely csak Chicago városában 750 embert halálát okozta pár nap alatt – írta a New York Post.

A keleti parti városokban szerdán 35 fok körüli hőmérsékleteket mértek, de a hőség csütörtökre megközelíti a 38 fokot. Washingtonban szerdán a csúcshőmérséklet meghaladta a 46 fokot. Némi enyhülést várhatóan csak a vasárnap hoz majd.

A páratartalom által is befolyásolt hőségérzetindex a meteorológiai szolgálat szerint több helyen elérte az 55 fokot. A kánikula legnagyobb veszélye, hogy éjjel sem enyhül, Chicagóban például a legalacsonyabb napi hőmérséklet nem süllyedt le 25,5 fok alá, ami rekordot jelent a “szeles városban”.

Több nagyvárosban megnyitották a közintézmények légkondicionált helyiségeit a hőség elől menekülők előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik