Nagyvilág

Ítéletidő Lengyelországban

Heves viharok, zivatarok vonultak át Lengyelország nagy részén szerda délután, a kidőlő fáktól, letört faágaktól többen megsérültek, hatalmas anyagi károk keletkeztek, több város közlekedésében súlyos fennakadások voltak.

A legsúlyosabb helyzet a közép-lengyelországi lódzi vajdaságban alakult ki, ahol a tűzoltóknak 350-szer kellett közbelépniük, magában Lódzban 120-szor – közölte Pawel Fratczak, az országos tűzoltó-parancsnokság szóvivője. A viharos szél háztetőket sodort magával, villanyvezetékeket szaggatott le, fákat csavart ki tövestül, a víz pincéket öntött el.

Varsóban víz öntötte el több metróállomás bejáratát. Nem közlekedtek a villamosok az egyik kerületben a sínekre zuhant fák miatt. A csatornarendszer nem képes megbirkózni a rengeteg csapadékkal, több helyen víz borítja az utcákat. Negyvenöt percen át nem fogadott és nem indított repülőgépeket a varsói repülőtér, mert a kifutópályákon túl sok víz gyűlt fel.

Súlyos következményekkel járt a vihar Dél-Lengyelországban is, ahol több ezren maradtak áram nélkül, 60 épületet elárasztott a víz, és 12 épület megrongálódott a viharban. A vihar és az özönvízszerű eső károkat okozott Krakkó energia- és közlekedési infrastruktúrájában. Ítéletidő pusztított a Szentkereszt (Swietokrzyskie), a kárpátaljai (Podkarpackie) és a sziléziai vajdaságban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik