Nagyvilág

Betiltanák a kommunistákat

A negyedik legnagyobb cseh parlamenti párt, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) tevékenységének felfüggesztését kívánja kezdeményezni a prágai kormány.

A Petr Necas miniszterelnök vezette kabinet szerdán megbízta Jan Kubice belügyminisztert, hogy novemberig dolgozza ki azt a beadványt, amellyel a kormány a bírósághoz fordul, hogy függessze fel a kommunista párt tevékenységét – közölték a cseh kormány ülése után Prágában.

A kormány annak ellenére döntött így, hogy a belügyminisztérium szakértői csoportja által készített elemzés ezt a lépést nem javasolja, megalapozatlannak tartja. Az elemzést a belügyminiszter a kormány elé terjesztette, amely azt tudomásul vette.

A belügyminisztérium szakértőinek elemzése szerint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára egyetlen ok sem vonatkozik azon okok közül, amelyeket korábban a legfelsőbb közigazgatási bíróság határozott meg egy politikai párt megszüntetésére. A szakértők nem találtak semmiféle bizonyítékot arra nézve, hogy a kommunista párt tevékenysége sértené az ország alkotmányát, törvényeit, a demokratikus államberendezkedést, illetve hogy a párt olyan szervezetekkel működne együtt, amelyek erőszakkal próbálnák hatalomra juttatni a kommunista ideológiát.

“A párt programja, vezetőinek nyilatkozatai, a hivatalos dokumentumok és a weboldalak tükrében nem igazolható az az állítás, hogy a KSCM elleni jogi lépések sikeresek lehetnének” – idézte a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap az elemzés egyik alapkövetkeztetését.

“Figyelembe kell venni azt is, hogy a párt immár húsz éve egy demokratikus jogállam keretei között működik, s eddig semmi jele sincs annak, hogy a társadalom a demokratikus választásokon ne tudná tisztázni viszonyát a KSCM-hez” – olvasható továbbá a dokumentumban, amelyet a kormány tudomásul vett.

A belügyi szakértők állásfoglalásuk megírása előtt áttanulmányozták a kommunista párt programját és legfőbb dokumentumait, a vezetőik beszédeit, nyilatkozatait, a kommunista sajtót azzal a céllal, hogy nem sértik-e az emberi jogokat. A szakértők szerint azt is látni kell, hogy az európai emberi jogi bíróság a hidegháború után sokkal toleránsabb módon kezeli a kommunista ideológiát, mint a náci ideológiát.
A hatályos cseh törvények szerint a kormány az egyetlen olyan szerv, amely jogosult javaslatot tenni egy-egy párt vagy mozgalom tevékenységének a felfüggesztésére, illetve a tömörülés feloszlatására.

Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja a korábbi állampárt, Csehszlovákia Kommunista Pártjának rendszerváltás utáni felbomlása után jött létre. A parlamenti választásokon általában 10-15 százalék közti eredményt ért el.

Az új kommunista párt betiltását évek óta szorgalmazza a cseh jobboldal, de eddig sikertelenül. Mirek Topolánek kormányának a kommunista párt tevékenységének felfüggesztését célzó beadványát a bíróság elutasította és alaptalannak minősítette.
A cseh sajtóban megjelent vélemények többsége szerint a kommunista párt tevékenységét a rendszerváltás idején lett volna esetleg érdemes betiltani. Miután ez különböző okok miatt nem történt meg, ma a párt betiltása nehezen indokolható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik