Külföld

Melegházasságot sorsolnak New Yorkban

admin
admin

2011. 07. 19. 22:17

Mivel az egyneműek házasságának engedélyezése nyomán megugrott előjegyzések messze meghaladják a New York-i házasságkötő hivatalok kapacitását, a pároknak sorshúzással kell eldönteniük, hogy kik léphetnek frigyre vasárnap, vagyis azon a napon, amikor a melegek és leszbikusok egybekelése törvényessé válik.

A sorshúzás hírét kedden Michael Bloomberg, a város polgármestere jelentette be. A városhoz a hónap eleje óta 2661 – köztük 1728 egynemű pártól érkezett – házasságkötési kérelem futott be, de az öt illetékes hivatal egy nap alatt legfeljebb 764 párt képes összeesketni. A vasárnapi esküvőre pályázó leendő házaspároknak ezért kedd és csütörtök dél között egy házasságkötési “lottóhúzásra” kell benevezniük.

New Yorkban az eddigi házasságkötési rekordot a 2003-as Valentin-napon állították fel, amikor 621 – akkor még kizárólag heteroszexuális – pár mondta ki a boldogító “igen”-t. A második helyen jelenleg 2008 augusztus 8-át jegyzik, amikor 610 szerződés köttetett meg.

Michael Bloomberg polgármester kijelentette, hogy a mostani jelentkezésdömpingben a legigazságosabb az, hogy sorshúzással döntsék el, ki esküdhet meg vasárnap – az ezen a napon rendes esetben zárva tartó hivatalokban. A többiek hétfőn vagy egy későbbi napon járulhatnak az anyakönyvvezető elé.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója június 24-én írta alá az azonos nemhez tartozók házasságát legalizáló törvényt. Az Egyesült Államokban jelenleg hat állam és a szövetségi főváros, Washington területén kelhetnek egybe a meleg és a leszbikus párok.

Vallási okokra hivatkozva New York államban eddig legkevesebb két városi anyakönyvvezető mondott le hivataláról, mert nem volt hajlandó asszisztálni az egyneműek frigyre lépéséhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.