Nagyvilág

Leváltották az egyiptomi Indiana Jonest

Az egyiptomi miniszterelnök megnevezte átalakítandó kormánya 12 új miniszterét. Legtöbbjük eddig kevéssé ismert ember - köztük az új külügyminiszter is -, amivel az a célja Eszám Sarafnak, hogy elkerülje a reformkövetelő tüntetők újabb bírálatait. Többek között a a műkincsfelügyelet vezetőjét, Zahi Havaszt is leváltotta.

A Hoszni Mubarak elnököt elűző tüntetők egyre elégedetlenebbek Saraffal és az általa vezetett, kormányzó katonai tanáccsal. Gyökeres változtatásokat követelnek a kabinetben, valamint azt, hogy tisztítsák meg a közintézményeket és az erőszakszervezeteket a volt rezsimmel kapcsolatba hozható tisztségviselőktől. A kormányfő ígéretet tett a tüntetőknek a kormányátalakításra, és a tervek szerint hétfőn hivatalosan is bemutatja az új névsort, illetve a miniszterek leteszik az esküt.

Ismeretlen miniszterek

A külügyminiszter, Mohammad el-Orabi – aki alig egy hónapot töltött el a tisztségben – szombaton lemondott, mondván, hogy meg akarja könnyíteni a miniszterelnök dolgát. Saraf elfogadta a lemondást, és vasárnap megnevezte jelöltjét a posztra, Mohammed Kamel Amrt, a külügyminisztérium egyik volt tisztségviselőjét, volt rijádi nagykövetet, aki miután távozott a minisztériumból, mostanáig a Világbanknál dolgozott.

Az új pénzügyminiszter – a kormányfő gazdasági helyettese – egy világviszonylatban is ismert, tapasztalt közgazdász, Házem el-Beblávi lesz, akiről már szombaton tudni lehetett, hogy a poszt várományosa.

Nem végzett kutatómunkát

Saraf leváltotta Zahi Havaszt, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács miniszteri rangú vezetőjét is, akit Indiana Jones-stílusú kalapja az egész világon ismertté tett, de akit szintén azzal vádolnak a reformkövetelők, hogy túl közel állt a megbuktatott Hoszni Mubarak elnökhöz, valamint hogy szakmailag hiteltelen, képzetlen volt. Több régészprofesszor és -hallgató szerint nem végzett komoly kutatómunkát.

“Ő volt a műkincsek Mubarakja. Úgy viselkedett, mintha övéi lettek volna Egyiptom műkincsei, és nem az egyiptomi népé” – jelentette ki róla Nora Salabi régész. Ezenkívül Havasz minden felfedezéssel saját magát akarta reklámozni, és nem bírta a kritikát – tette hozzá.

Csak magát reklámozta

A bírálatok dacára Havasz érdeme, hogy népszerűsítette az ország ókori kincseit – a legtöbb új régészeti felfedezést az ő nevéhez kötik a világon -, és ezzel hozzájárult a turizmus fejlesztéséhez. Sokat tett a gyarmati időkben elhurcolt kincsek visszaszerzéséért, mintegy 5000 tárgy Egyiptomba történő visszaszállítása köszönhető neki.

Abdel-Halim Abdel-Nur, az egyiptomi régészek szövetségének elnöke szerint Havasz egy “média kreálta személyiség”. Ő maga is kampányolt eltávolításáért – állította az elnök.

Havasz Mubarak bukása után lemondott tisztségéről, de a katonai tanács ezt akkor nem fogadta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik