Nagyvilág

Megrengette Angliát a lehallgatási botrány

Még Jude Law is érintett. A miniszterelnök kényelmetlen helyzetben van.

A politika és a rendőrség legmagasabb vezető szintjeiig jutott az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai telefonlehallgatási sajtóbotránya, amely Rupert Murdoch médiabirodalmának azóta megszüntetett legnagyobb bulvárlapja, a News of the World körül robbant ki. A brit ellenzék vezetője vasárnapi nyilatkozatában közölte, hogy meg kell vizsgálni a médiatulajdonosi koncentráció törvényi korlátozásának lehetőségét.

Eladják Murdochékat?

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint David Cameron konzervatív párti miniszterelnök az elmúlt hónapokban több alkalommal fogadta a fő vidéki kormányfői rezidencián, Chequersben a Murdoch-csoport több vezetőjét, köztük olyanokat, akiket azóta őrizetbe vettek a lehallgatási ügyben. A Downing Street ezt meg is erősítette, közzétéve, hogy a chequersi vendégek között volt Andy Coulson, a News of the World egykori főszerkesztője, aki később egy ideig Cameron sajtófőnökeként is tevékenykedett.

Coulson foglalkoztatása miatt Cameron az ellenzéki támadások pergőtüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben. Coulson ráadásul – mint a legújabb értesülésekből kiderül – azután vendégeskedett Cameron meghívására Chequersben, hogy idén januárban sajtófőnöki állásából is távozni kényszerült a lap információszerzési módszereiről szóló mind újabb leleplezések miatt. Andy Coulsont a most kirobbant, minden eddiginél súlyosabb telefonlehallgatási ügyben a Scotland Yard nemrég őrizetbe is vette.

Fizetett bocsánatkérés. Fotó: Andy Rain / EPA

Fizetett bocsánatkérés. Fotó: Andy Rain / EPA

Kétszer is megfordult Chequersben a miniszterelnök vendégeként Rebekah Brooks, aki a botrányt kirobbantó lehallgatások idején volt a News of the World főszerkesztője, majd a lapot kiadó brit Murdoch-érdekeltség, a News International vezérigazgatójává lépett elő. E tisztségéről a botrány hatására a minap lemondott.
Vendégeskedett a miniszterelnök vidéki rezidenciáján – felesége társaságában – James Murdoch, Brooks egykori főnöke, a News International elnöke, a globális sajtó- és médiabirodalom, a News Corporation alapítójának, Rupert Murdochnak a fia is, akinek helyzete a brit érdekeltség élén egyes értesülések szerint szintén megingott. A The Sunday Telegraph úgy tudja, hogy a News Corporation főrészvényesei a nagy-britanniai Murdoch-lapcsoport – a The Times, a The Sunday Times és a The Sun – eladását szorgalmazzák.

Egészségtelenül súlyosak

Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője a legnagyobb baloldali vasárnapi brit lapnak, a The Observernek kijelentette: összpárti megállapodás szükséges egy olyan új médiatulajdonlási törvényről, amely csökkentené Rupert Murdoch részesedését a brit sajtó- és médiapiacon. Miliband “egészségtelen” mértékűnek nevezte a Murdoch-cégcsoport súlyát a nagy-britanniai sajtópiacon, mivel szerinte Murdochnak “túl nagy a befolyása a brit közéletre”.

A The Sunday Times – a Murdoch-cégcsoport immár egyetlen vasárnapi brit lapja – mindeközben kiderítette, hogy Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka – aki e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt – és felesége az idén több ezer font értékű szolgáltatást vett igénybe ingyen az egyik legpatinásabb brit gyógyszállóban, amelynek PR-főnöke, Neil Wallis a Scotland Yard által folytatott vizsgálat egyik fő gyanúsítottja. Wallist – aki korábban a News of the World főszerkesztő-helyettese volt – szintén őrizetbe vették a telefonlehallgatási ügyben. A The Sunday Times értesülése szerint Sir Paul és felesége összesen húsz éjszakát vendégeskedett teljes ellátással a Hertfordshire grófságbeli Champneys gyógyszálló-komplexumban, ahol egy kétszemélyes középkategóriás lakosztály éjszakánként 598 fontba (180 ezer forintba) kerül. A lap szerint így a Scotland Yard – vagyis az országos hatáskörrel is bíró londoni rendőrség – főparancsnoka akár 12 ezer font (több mint 3,5 millió forint) ingyenes szolgáltatást is igénybe vehetett az ügy egyik fő gyanúsítottját PR-főnökként alkalmazó szállodában. A Scotland Yard vasárnap azonban közölte, hogy Sir Paul Stephenson a szálloda vezérigazgatójának – személyes jó barátjának – meghívására vendégeskedett kórházi kezelése után a gyógyszállóban.

Beckham, McCartney, Jude Law

A botrány a brit celebvilág körében is egyre magasabbra hág. A The Sunday Telegraph értesülése szerint David Beckham angol futballsztár ügyvédjei a rendőrséghez fordultak, mivel egyre több jel utal arra, hogy a News of the World annak idején Beckhamet és feleségét is célkeresztjébe vehette. Sir Paul McCartney sajtótitkársága közölte, hogy a News of the World a Beatles egykori basszusgitárosának mobiltelefonjait is feltörte, amikor McCartney éppen válófélben volt második feleségétől. A lap állítólag Jude Law színész mobiltelefonját is lehallgatta.

A mostani súlyos botrányt azonban az robbantotta ki, hogy – mint a múlt héten kiderült – a News of the World annak idején feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta a 2002-ben elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét is, miközben az akkor már halott kislányt a rendőrség még nagy erőkkel kereste. A Murdoch-csoport a botrány kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 éve alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt. Így 1843 – az újság alapításának esztendeje – óta az olvasók most vasárnap maradtak először News of the World nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik