Nagyvilág

Perlik a bányászok a chilei államot

Bűnös hanyagság miatt pert indít a chilei állam ellen az a 31 bányász, aki két további társával együtt 70 napra a föld alatt rekedt tavaly egy bányaomlás következtében.

Vezetőjük, Luis Urzúa helyi idő szerint pénteken elmondta: arra hivatkozva indítanak pert, hogy a hatóság emberei a baleset előtt nem ellenőrizték a biztonsági feltételeket.

A bányászok azt szeretnék, ha elismernék mindazt a szenvedést, amelyen ők és családtagjaik keresztülmentek a szerencsétlenség során. A 31 bányász fejenként 540 ezer dollárnak megfelelő kártérítést szeretne kapni.

A vájárok családtagjai korábban több millió dolláros kártérítési pert indítottak a bányatársaság ellen. Tizennégy bányász méltányossági nyugdíjat kért a chilei kormánytól.
A chilei állam pedig a mentőakció csaknem 20 millió dolláros költségének megtérítéséért indított pert a bányatársaság ellen.

A chilei San José réz- és aranybányában tavaly augusztus 5-én történt a szerencsétlenség. Harminchárom bányász rekedt 700 méteres mélységben, s csak 17 nap elteltével sikerült kapcsolatot teremteni velük. A látványos és világszerte nagy figyelemmel övezett mentőakció október 13-án ért véget, miután speciális berendezésekkel alagutat fúrtak a mélybe, és egy mentőkapszula segítségével egyenként hozták a felszínre a bányászokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik