Nagyvilág

Média-fazonigazítás a szlovák-magyar orgánumoknál is

Szlovákiában is lesz struktúraváltás a magyar nyelvű közszolgáltatásban - rebesgetik a benfentesek.

A magyar közmédiában zajló átalakítások, úgy tűnik, Szlovákiát sem kerülik el. A magyarországi csatornák továbbra is közvetítenek majd a szlovákiai eseményekről, kicserélődhetnek viszont a stábok és a tudósítók – írja szombaton az Új Szó című szlovákiai magyar napilap a Hírcsinálók, jóváhagyással című első oldalas írásában.

“Még idén lezajlik az átalakulás, amely megváltoztatja a Szlovákiából a magyar közmédiáknak készülő rádiós és televíziós híranyagok gyártásának kereteit. Hivatalos információk egyelőre nincsenek, a változás viszont biztosnak tűnik” – olvasható a Veres István által jegyzett összeállításban.

A lap értesülései szerint “néhány hete Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke többek között az MTI vezetőivel egyeztetett”.

“Felvázolták elképzeléseiket, én pedig tájékoztatást adtam az itteni helyzetről” – árulta el az Új Szó kérdésére Berényi. Egyben tagadta, hogy beleszólása lenne az átalakításokba.

Az MKP legutóbbi sajtótájékoztatójáról viszont már egy soproni MTV-stáb készített anyagot a Duna TV-nek, holott a csatornának pozsonyi stábja is van. Rudas Dóra, a Duna TV pozsonyi tudósítója nem tudta megmondani, miért adták másnak a feladatot.

Úgy tudja: “Több lehetséges jelölt neve is felmerült vezető munkatársként, például Haják Szabó Máriáé, a Kossuth jelenlegi pozsonyi tudósítójáé, vagy Horváth Gabrielláé, a hírek.sk internetes tévécsatorna szerkesztőjéé. Utóbbi szerint csak olyanok jöhetnek szóba, akiket már +kipróbáltak+, vagyis dolgoztak magyarországi médiumoknak. Mint mondta, csak nem hivatalos információi vannak, felkérést még nem kapott.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik