Nagyvilág

A szír ellenzék Törökországban szervezkedik

Törökországban tanácskozik és készül a diktatúra leváltására a szír ellenzék.

Bassár el-Aszad szíriai elnök önkényuralmi rendszere elvesztette legitimitását – állapították meg szíriai ellenzékiek szombaton Isztambulban és Damaszkuszban tartott tanácskozásaikon, amelyeken a demokráciába vezető békés átmenet módozatait szeretnék megvitatni.

A törökországi Isztambulban mintegy 400 fő részvételével kezdődött meg a Nemzeti Megmentés Konferenciájának nevezett rendezvény. A résztvevők várhatóan tervet dolgoznak ki a hatalmi átmenetre, valamint egységes “ellenzéki frontot” választanak meg Szíriában és külföldön élő ellenzékiekből.

A Damaszkuszban tervezett “ikerrendezvényt” a szíriai tüntetőkkel szembeni előző napi erőszakos karhatalmi fellépés miatt lemondták. Ellenzékiek kis csoportja mégis összegyűlt egy magánépületben, s telefonon szólt az isztambuli tanácskozás résztvevőihez.

Bassár el-Aszad erőszakkal próbálja leverni a családja 40 éve tartó uralma ellen négy hónappal ezelőtt kirobbant lázadást. Emberi jogi aktivisták szerint a biztonsági erők azóta közel 1600 tüntetőt öltek meg, akiknek a nagy része fegyvertelen volt. A damaszkuszi kormány vitatja ezt a számot, és azt állítja, hogy a zavargások mögött külföldi összeesküvők, vallási szélsőségesek – nem pedig valódi demokráciakövetelő tüntetők – állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik