Nagyvilág

Volgai hajóbaleset – Megkezdődtek a felelősségre vonások

Az orosz hatóságok több büntetőeljárást is indítottak a Bulgaria hajó elsüllyedésének ügyében.

A legfrissebb, péntek délutáni hivatalos adatok szerint 114 embert minősítettek halottnak, és még legalább 15 áldozatot keresnek a Volga tatárföldi szakaszán. A keresésben több mint négyszáz ember vesz részt. A még eltűntként nyilvántartott embereket a Volga alsóbb folyásán 190 kilométer hosszan keresik a vízben és a partokon.

Az áldozatok utáni kutatást addig folytatják, amíg felszínre nem hozzák az elsüllyedt hajót. A kiemelést várhatóan vasárnap kezdik el, és egy-két napot fog igénybe venni.

Közben megkezdődtek a felelőségre vonások. Pénteken elbocsátották állásából a kazanyi folyami kikötő igazgatóját, amiért útjára engedte a Bulgaria hajót. Bűnvádi eljárást indítottak a katasztrófa helyszíne mellett segítségnyújtás nélkül elhaladó két teherhajó kapitánya ellen is, akiknek elrendelték őrizetbe vételét. Őket azonban védelmébe vette a 77 utast kimentő Arabella nevű hajó kapitánya. Mint elmondta, az egyik hajót ő kérte az eltávolodásra, a másik pedig túl távol volt ahhoz, hogy észrevegyék a süllyedő hajót.

Pénteken arra is fény derült: az Országos Közlekedési Felügyelet illetékes részlege úgy adta ki az engedélyt a Bulgariát bérlő és a kirándulásokat szervező Agrorecsturnak, hogy nem ellenőrizte sem a hajót, sem magát az Agrorecsturt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik