Külföld

Orbán új offenzívájáról írnak

admin
admin

2011. 07. 15. 15:49

A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt kommentáló elemeket tartalmazó tudósítást pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap, valamint a liberális Der Spiegel hírmagazin internetes kiadása.

Bécsi keltezésű tudósításában a konzervatív újság arról írt, hogy a közszolgálati média 550 munkatársa már megkapta a felmondó levelet, és ősszel előreláthatólag még 400-450 elbocsátás várható. Ezzel az alkalmazottak számát egyharmaddal csökkentik, és 3 milliárd forintot akarnak megspórolni – tette hozzá a cikkíró, Michaela Seiser, aki utalt arra is: az elbocsátások akkor kezdődtek, amikor Magyarország átadta az európai uniós soros elnökséget Lengyelországnak. Az ellenzék – mint a szerző hangoztatta – éppen ezért az Orbán Viktor miniszterelnök vezette nemzeti konzervatív kormány tisztogatási akciójáról beszél.

A cikkíró megemlítette: a kormányváltás után más “az államhoz közel álló” hivatalokban is nagyszabású személyi változásokra került sor. A szerző szerint egyesek attól tartanak, hogy a közszolgálati média számára létrehozott központi hírszerkesztőség veszélyezteti a pluralizmust az országban.

Papp a felelős

A német konzervatív napilap tudósítója kitért azokra a bírálatokra, amelyek szerint az elbocsátásokat semmifajta program-, illetve átszervezési terv nem előzte meg. A bírálók – mint írta – kiemelték azt is, hogy az elbocsátásokat Papp Dániel bonyolította le.

Pappot – mint fogalmazott – olyan újságíróként ábrázolják, akinek pályája a jobboldali radikális Jobbik párton és a szélsőjobboldali Echo televízión keresztül vezetett a magyar közszolgálati médiaszerkesztőség élére. A szerző hangoztatta azt is, hogy Papp Dániel felelős egy, a Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő budapesti látogatásáról készült tudósítás “manipulálásáért”.

Új offenzíva

A miniszterelnök új offenzívát kezd az újságírók ellen címmel közölte írását internetes oldalán a Der Spiegel. A hamburgi hírmagazin bevezetőjében hangoztatta: alighogy Magyarország átadta az uniós elnökséget, Orbán kormányfő “erősítette” az újságírókkal szembeni fellépést. A közszolgálati médiában – mint a szerző, Keno Verseck írta – nagyszabású elbocsátási hullám vette kezdetét. “A bírálóknak menniük kell” – fogalmazott a cikkíró.

A szerző úgy vélte, hogy az uniós elnökség végén a miniszterelnök az uniót “a megszokott módon” szidta. Az újságíró úgy látja, hogy Magyarország Orbán akarata szerint következetesen egyre inkább eltávolodik az európai értékektől és normáktól. A cikkíró szerint az új választási törvényt a Fidesz hatalmának hosszú távú megtartása érdekében alkották meg, a sztrájkjogot és a vallásszabadságot ugyanakkor veszély fenyegeti.

Vitatott

A Der Spiegel a továbbiakban részletesen foglakozott a közmédiában történt tömeges elbocsátásokkal, hangoztatva, hogy Magyarország az EU-elnökség lezárása után folytatja “vitatott” médiapolitikáját. Példátlannak nevezte az elbocsátottak számát, és megemlítette, hogy egész részlegeket és szerkesztőségeket is felszámoltak. Az elbocsátottak között a szerző véleménye szerint nem csupán a kormánnyal szemben kritikus újságírók voltak, hanem olyan neves és különböző kitüntetésekkel rendelkező újságírók is, akiknek kül – és belpolitikai tudósításait a kiegyensúlyozottság és a minőség jellemezte.

A cikk szerzője hangoztatta azt is, hogy a közelmúltban tett budapesti látogatása során Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is a sajtószabadság és a demokrácia megóvására intette Orbán Viktort.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.