Nagyvilág

Obamát már nem szeretik az arabok

Rohamosan csökken Barack Obama népszerűsége az arab világban. Egyiptomban már csak öt százalék kedveli az amerikai elnököt.

Két éve Egyiptomban még az emberek harminc százaléka volt jó véleménnyel Obamáról, aki abban az évben mondta el híres kairói beszédét, amelyben az Egyesült Államok és az arab világ kapcsolatának javítását szorgalmazta. A hat arab országban végzett felmérés szerint azonban az emberek túlnyomó többsége szerint korántsem valósultak meg a magasztos eszmék.

A felmérést végző arab-amerikai intézet szerint a megkérdezettek úgy vélekedtek: az a módszer, ahogy az Obama-kormányzat kezelte a közel-keleti problémákat, nem járult hozzá az arab világ és Washington közötti kapcsolatok javításához. Különösen a palesztinai helyzetet illetően és a muzulmánokkal fenntartott kapcsolatok kérdésében találták nagyon gyengének az amerikai elnök teljesítményét.

A felmérés adatai szerint főleg Egyiptomban és Marokkóban csökkent Obama népszerűsége. Marokkóban két éve még 55 százalékos volt az amerikai elnök szimpátiamutatója, de az mostanra 12 százalékra csökkent. A legtöbben Szaúd-Arábiában kedveleik Obamát, ahol harminc százalékos népszerűsége.

A felmérés szerint az egész Egyesült Államokról most kevésbé vannak jó véleménnyel az arab világban, mint az előző amerikai elnök, George W. Bush elnökségének utolsó évében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik