Külföld

Listára vennék az ukrán kettős állampolgárokat

admin
admin

2011. 07. 14. 13:40

A kettős állampolgársággal rendelkező ukránokat nyilvántartó állami regisztert hozna létre a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) kárpátaljai szervezete.

Ivan Gabor, az UNP kárpátaljai szervezetének elnöke kijelentette: a rendvédelmi szervek országos lista összeállításával tudnák eredményesen folytatni a harcot a kettős állampolgárság ellen – adta hírül csütörtökön az ungvári zakarpattya.net.ua hírportál. Úgy vélte, gyökeresen meg kell reformálni az ukrán törvényeket.

Állami regisztert kell létrehozni azoknak az ukrán állampolgároknak a nyilvántartása céljából, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát – Kárpátalján a magyart, Bukovinában a románt, a Krímben az oroszt –, hogy nem mondtak le ukrán állampolgárságukról – hangsúlyozta a kárpátaljai ukrán politikus. Szerinte következő lépésként olyan törvényi mechanizmust kellene bevezetni, amely automatikusan megfosztaná ukrán állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik esetében a második állampolgárság felvételét hivatalosan megerősítik az érintett országok diplomáciai képviseletei vagy az ukrán rendvédelmi szervek.

Gabor annak kapcsán nyilatkozott, hogy – szerinte precedens értékű döntés alapján – kiutasítják Ukrajnából Vitalij Hramov ukrán-orosz kettős állampolgársággal rendelkező krími kozák atamánt, mert nyíltan ukránellenes tevékenységet fejtett ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.