Nagyvilág

Kadhafi kemény ellentámadásra készül

A líbiai vezető gyújtóhangú beszédet tartott hívei előtt, melyben a "keresztesek" bukásáról és saját önfeláldozásáról beszélt. A harctéren eközben sokszor néhány óra alatt cserélnek gazdát városok oda-vissza.

“Eljött a csata ideje, készüljetek fel a menetelésre Bengáziba, Miszrátába és a nyugati hegyekbe” – buzdította követőit Kadhafi, akinek a szavait hangszórókon továbbították a főváros keleti részén összegyűlt híveihez.

Július elseje óta ez volt Kadhafi harmadik üzenete. A líbiai vezető kijelentette, hogy az ő népe a legerősebb, mivel saját méltóságát, becsületét és földjét védelmezi, és a “keresztesek” (vagyis a csapataira csapásokat mérő NATO-erők) vereséget szenvednek, mert igazságtalan háborút folytatnak.

“Itt vagyunk, és ezen a földön maradunk, kitartok népem mellett az utolsó leheletemig” – hangoztatta Kadhafi.

Kadhafi beszédében háborús bűnösnek nevezte Nicolas Sarkozy francia elnököt. Azt hangoztatta, hogy Sarkozy beszennyezte a francia nemzet történelmét, és lerombolta Franciaországnak Líbiával és a muzulmán országokkal kiépített kapcsolatait.
“Ez egy szellemileg visszamaradott ember” – mondta Kadhafi, hozzáfűzve, hogy Sarkozy keresztes hadjáratot folytatva Líbia ellen országát egy vesztes háborúba sodorta.

A diadalittas és mozgósító hatású beszéd akkor hangzott el, amikor a felkelők megerősítették állásaikat a nyugati országrészben, 80 kilométerre délre Tripolitól, egy stratégiailag fontos városnál, és bejelentették, hogy offenzívát indítottak Brega olajváros ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik