Nagyvilág

Így helyezik el Habsburg Ottó szívurnáját Pannonhalmán

Ökumenikus ima után vasárnap este hét órakor helyezik el Pannonhalmán Habsburg Ottó szívurnáját. Az eseményen ott lehet a sajtó is.

Közvetlenül halála után még azt közölte a Habsburg-család titkársága, hogy Habsburg Ottó szívurnáját szúk családi körben fogják elhelyezni Pannonhalmán. A Főapátság mostani közleménye szerint azonban a Habsburg család kérésének megfelelően a szertartás sajtónyilvános, de akkreditációhoz kötött.

A 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottóért ökumenikus imát mondanak majd Pannonhalmán, a szívurna elhelyezése előtt. A vasárnapi vesperáson részt vesz a főapát mellett Fabinyi Tamás evangélikus püspök, Bölcskei Gusztáv debreceni református püspök, valamint Markovics Zsolt szegedi rabbi. A szívurnát vasárnap este hét órakor, latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással helyezik el az altemplomban – közölte az apátság.

Előzőleg, vasárnap délután Budapesten a Szent István bazilikában gyászmisét mutatnak be Habsburg Ottóért. A mise főcelebránsa Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek lesz. Részvételét ígérte Schmitt Pál államfő is – mondta el Várszegi Asztrik, pannonhalmai bencés főapát szerdán a Kathpress katolikus hírszolgálatnak

Habsburg Ottó búcsúztatása a múlt héten kezdődött meg Németországban. Szerdán a híres ausztriai zarándokhelyen, Mariazellben tartottak érte, és feleségéért gyászmisét, amelyen nagyjából ezer ember vett részt.

Az egykori trónörökös, európai politikus és tavaly elhunyt felesége földi maradványait szombaton Bécsben helyezik végső nyugalomra. A bécsi temetést a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) bemutatandó mise előzi meg. A koporsókat gyászmenet kíséri a dómtól a belvároson át a családi kriptába a Kapucinusok templomába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik