Nagyvilág

Újabb brit újság dől be?

Egyre duzzad az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya. A telefonlehallgatási ügy miatt vasárnap megszűnt News of the World után a The Sunday Times és a The Sun is illegális információszerzés gyanújába keveredett. A lapok "áldozata" között van Gordon Brown, volt brit kormányfő is.

Még 2000-ben a The Sunday Times nevében valaki Gordon Brownnak adva ki magát csalárd módon szerzett információkat az akkor pénzügyminiszterként tevékenykedő munkáspárti politikus bankszámlájáról – értesült a BBC. Az illető hat alkalommal hívta fel az Abbey National lakás-takarékbankot, amelynek telefonos ügyfélszolgálatával elhitette, hogy ő Gordon Brown, és így adatokhoz jutott a politikus számlájáról. A The Sunday Times nem sokkal később címlapsztorit közölt arról, hogy Brown “kedvezményes áron” jutott hozzá egy lakáshoz, amely korábban Robert Maxwell, az 1991-ben elhunyt néhai sajtócézár birtokában volt.

Vájkáltak a magánéletben

A BBC riportja szerint felmerült az a gyanú is, hogy a The Sun – amely szintén Rupert Murdoch médiabirodalmába tartozik – bizalmas orvosi információkat szerezhetett Brownék beteg kisfiáról, a cisztás fibrózisban szenvedő, 2003-ban született Fraserről. Rebekah Brooks, a The Sun akkori főszerkesztője felhívta Brownt, és közölte vele, hogy a szerkesztőség tud kisfia betegségéről, és az információt közölni fogja. A The Sunban közölt beszámolóban azonban olyan értesülések is szerepeltek, amelyekről elvileg csak Brown és felesége, valamint a gyermeket kezelő orvosok tudhattak.

Rupert Murdoch sajtómágnás és Rebekah Brooks (fotó: MTI/EPA)

Rupert Murdoch sajtómágnás és Rebekah Brooks (fotó: MTI/EPA)

“Gusztustalan”

Gordon Brown volt brit miniszterelnök kedden azzal vádolta meg Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás lapjait, hogy “bűnös eszközökkel”, törvénytelenül szereztek róla személyes információkat. Elmondása szerint a The Sunday Times a jelek szerint hozzáfért a bankszámlájához. Brown a „leggusztustalanabb” munkának tartja az ominózus lapok újságíróinak ténykedését, hiszen bűnözőkként számon tartott személyekhez fordult, hogy információkhoz jussanak egyes emberek magánéletéről.

A volt miniszterelnök bevallotta, hogy sírt, amikor a The Sun című bulvárlap 2006-ban felfedte, hogy egyik kisfia a cisztás fibrózis nevű betegségben szenved. “Nagyon dühös vagyok. Sohasem beszéltem nyilvánosan Fraser betegségéről” – hangsúlyozta, hozzátéve: a lapnak meg kell magyaráznia, honnan szerezték ezeket a bizalmas értesüléseket.

David Cameron brit kormányfő együttérzéséről biztosította elődjét. “Újabb visszataszító betörés a magánéletbe, ami elfogadhatatlan” – kommentálta az esetet. Cameron egyébként teljesen átalakíttatná a brit sajtószabályozást: még a nyáron egy független testület jön létre a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálására.

Lehúzták a redőnyt

A News of the World megszüntetéséhez vezető hatalmas botrány egy hete robbant ki, amikor konkurens brit lapok megírták, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. A lap valószínűleg két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni merényletben meghaltak szeretteinek, és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A bulvárlap az utóbbi években akár négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjait is feltörhette és lehallgathatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik