Nagyvilág

Megölték az afgán elnök testvérét

Merényletben meghalt kedden Afganisztánban Hamid Karzai afgán elnök féltestvére, Dél-Afganisztán egyik legbefolyásosabb embere.

Ahmed
Váli Karzait az első, nem megerősített hírek szerint egyik testőre
lőtte le, amikor vendégeket fogadott kandahári rezidenciáján. A halálhírt Kandahár tartomány kormányzójának szóvivője közölte, és a család egyik tagja is megerősítette.

A kormányellenes iszlamista tálib lázadók jelentkeztek a merénylet elkövetőiként. Juszuf Ahmadi szóvivő azt mondta, a tálibok bíztak meg egy embert, bizonyos Zardar Ahmadot a merénylet elkövetésével.

Ahmed Váli Karzai többször volt merénylet célpontja az elmúlt években. 2009 tavaszán Kandahárban négy tálib öngyilkos merénylő néhány perccel azután hozta működésbe a testére erősített pokolgépet a tartományi tanács hivatalában, hogy a politikus elhagyta az épületet. Kevesebb mint két hónappal később Kelet-Afganisztánban, Nangarhar tartományban a lázadók RPG rakétavetőkből és lőfegyverekből tüzet zúdítottak Ahmed Váli Karzai gépkocsioszlopára. A politikus egyik testőre meghalt a támadásban, de Karzai sértetlen maradt.

Sajtóhírek szerint az amerikai és más nyugati kormányok is kérték már Karzai elnöktől, hogy mentse föl fivérét minden hivatalos tisztségéből, mert a szóbeszéd szerint hasznot húz a dél-afganisztáni földeken megtermelt ópium eladásából. Az érintett az ellene irányuló politikai támadásnak minősítette ezeket a híreszteléseket, és Karzai elnök nem mentette föl tisztségéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik