Külföld

FT-értékelés a magyar konszolidációról

admin
admin

2011. 07. 12. 13:12

Kedvező kicsengésű értékelést írt a Financial Times a magyarországi államháztartási konszolidáció adósságpiaci fogadtatásáról.

A londoni gazdasági napilap internetes kiadásának felzárkózó piaci blogrovatában Kester Eddy tudósító kiemelte, hogy – miután Magyarország az előző években Közép-Európa “rossz gyereke” volt – a magyar adósságpiac figyelemreméltó hat hónapon van túl.

A külföldi befektetők, észlelve a kormány elkötelezettségét a kiadáscsökkentés és az adósság megfékezése mellett, öntötték a pénzt a helyi kötvényekbe, amelyekből most már rekordmennyiséget, 3600 milliárd forintnyit tartanak, ami a teljes állománynak több mint a harmada. A Financial Times idézi Horváth Istvánt, az UniCredit Bank budapesti makroelemzőjét, aki mindezt “kiemelkedő teljesítménynek” nevezi. Az írás szerint a korábbi befektetői aggodalmakhoz képest immár tényleges megbékélésről lehet beszélni Orbán Viktor, az “energikus”, Magyarországot első helyre helyező miniszterelnök és a piac között, az viszont kérdés a szerző szerint -, hogy ez tartós maradhat-e.

Megfigyelők szerint eddig minden nagyszerű, ám a kötelező magánnyugdíjalapok államosításával a kormány csak “levegővételnyi mozgásteret” vásárolt magának. Alapvetőbb jelentőségű a “hazafias ruházatba öltöztetett” Széll Kálmán Terv, amely a kormányzati kiadások csökkentésére és a gazdasági növekedés gyorsítására helyezi a hangsúlyt.

A célok “csodálatra méltók”, ám Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank budapesti makroelemzője szerint egyben “nagyon ambiciózusak” is. A Raiffeisen szakértője az idei gazdasági növekedést a 3,1 százalékos “konzervatív” kormányzati becsléssel szemben 2,5 százalékra teszi, jóllehet a jövő évi növekedésre adott 3 százalékos előrejelzése már megfelel a kormány alacsonyabb forgatókönyvének – áll a Financial Times blogrovatának írásában.
A szerző szerint a kormány – azon igyekezetében, hogy visszaszorítsa a gyakran kétes egészségügyi okokra alapuló, illetve a rendőrök, a büntetés-végrehajtási dolgozók és a tűzoltók esetében eddig szokásosnak számító korai nyugdíjazásokat – “felzaklatott több, korábban engedelmes szakszervezetet is”.
Jóllehet a kormány eltökéltsége a jelek szerint nem ingott meg, a lezajlott tiltakozó megmozdulások azonban “óhatatlanul” aggodalmakat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a terveket esetleg “felvizezik” – áll a Financial Times írásában.

A befektetők mindazonáltal a jelek szerint egyelőre bíznak abban, hogy a kormány jórészt teljesíti ígéreteit, és – ahogy Horváth István kiemeli – a hangulatot az is erősítette, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő negatívról stabilra változtatta a magyar adósosztályzatok kilátását, Kína pedig magyar adósságpapírok vásárlására tett ígéretet a múlt hónapban – írta a Financial Times blogbejegyzésének szerzője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.