Nagyvilág

Eurózóna a görög vírus ellen

Újabb intézkedésekre készülnek az euróövezeti országok pénzügyminiszterei annak érdekében, hogy megakadályozzák a görög adósságválság átterjedését a zóna más államaira.

Egyebek között ezt jelentette be a miniszteri csoportot vezető Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a több mint tíz órás brüsszeli ülést követően. A tervezett intézkedések között szerepel az euróövezeti ideiglenes stabilitási mechanizmus “rugalmasságának és méretének” növelése, a bajba került országoknak szánt hitelek futamidejének meghosszabbítása, valamint a kamatlábak csökkentése is, ha kell. Hamarosan a miniszterek elé kerülnek a konkrét javaslatok. A luxemburgi kormányfő szerint “ezek az eszközök képesek megállítani az euróövezeten belüli terjedését” a válságnak.

A piacok most az olaszokra figyelnek

A miniszterek eltökéltek abban, hogy megőrzik az euróövezet stabilitását – áll a találkozó után kiadott közleményben. Mint Olli Rehn pénzügyi biztossal közösen tartott éjféli sajtótájékoztatóján Juncker fogalmazott: a csoport azt reméli, hogy a közleményben foglaltak “választ adnak azokra a kérdésekre, amelyek a pénzügyi piacokat feltehetően foglalkoztatják”. Tudatában vannak annak, hogy a piacok figyelmének középpontjában most “Olaszország és más országok” állnak – tette hozzá. Az unió illetékesei elmondták: megbeszéléseik középpontjában Görögország helyzete, a görög pénzügyek konszolidálására szánt többéves program és az országnak tervezett újabb nemzetközi hitelprogram állt. Felszólították Athént, hogy maradéktalanul hajtsa végre a nemzeti programjában foglalt erőfeszítéseket, tartsa be a vállalt határidőket. “Görögország válságának megoldásáért elsősorban Görögország a felelős” – áll a közleményben, amely megerősíti a nemzetközi közösség támogatási készségét.

Papandreu is üzent

A sajtótájékoztatóval párhuzamosan szivárgott ki Jeórjiosz Papandreu Junckerhez címzett üzenete, amelyben a görög kormányfő az uniós közlések okozta zavart okolta a nemzetközi piacokon kialakult idegességért. Azt hangoztatta, hogy nincs itt az ideje a határozatlanságnak és a hibáknak, és a uniós vezetőknek meg kell végre állapodniuk egy közös tervben.
Juncker a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy már a június végi állam- és kormányfői EU-találkozón döntés született arról: az új hitelprogramba a magánbankokat is bevonják. Ennek mikéntjéről azonban továbbra sem született döntés. Az euróövezeti pénzügyminiszteri csoporton belül létrehozott munkacsoport dolgoz majd ki javaslatokat a ügyben, illetve az új program más részleteire is. Azt azonban Junckerék megerősítették: azon vannak, hogy az új csomagról mielőbb megegyezzenek. A miniszterek megragadták az alkalmat arra is, hogy ismét sürgessék az Európai Parlamentet az euróövezeti stabilitás növelésére kidolgozott jogszabályokról szóló megállapodásra. A hat jogszabályról már az EU június végén leköszönt magyar elnöksége a kompromisszumhoz közeli állapotba jutott az EP-vel, de mindeddig nem jött létre a teljes körű megállapodás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik