Nagyvilág

Reding hitelminősítőt darabolna

A három nagy nemzetközi hitelminősítő szétdarabolására hívott fel az EU igazságügyi biztosa, Vivian Reding - közölte a Die Welt bizottsági forrásokra hivatkozva.

A német lap szerint a biztos azt mondta: “két lehetőség van, vagy a G20-ak döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról, azaz az Egyesült Államok kötelezné őket, hogy a három szervezetből hat intézmény alakuljon, vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak”.

A hitelminősítő piacot jelenleg három amerikai vállalat, a Moody’s Investor Services, a Fitch Rating, illetve a Standard & Poor’s uralja. A Moody’s az elmúlt héten agresszív lépésben egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá rontotta Portugália adóskockázati besorolását. A döntést több európai politikus is élésen bírálta.
A biztos úgy fogalmazott: “nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról”.
Csütörtökön, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is elégedetlenségének adott hangot: “világos, hogy a hitelminősítők működésében felfedezhető némi prociklikusság”. Az is világos, hogy a kis, oligopol szerkezet nem az, ami kívánatos világpiaci szinten – tette hozzá.
Korábban, a Roland Berger tanácsadó cég arról tájékoztatott, hogy egy független európai hitelminősítő létrehozataláról kezdődtek egyeztetések a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktőzsde, valamint a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplőinek bevonásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik