Nagyvilág

NATO-gép csapott le egy polgári épületben rejtőző rakétavetőre Líbiában

A NATO egyik harci gépe Líbia nyugati részén megsemmisített egy tanyasi épületben elrejtett rakétavetőt, amelynek segítségével a líbiai kormányerők Miszrátában vagy annak környékén lakó civileket támadtak - jelentette be szombaton az észak-atlanti szövetség.

Miszrátánál állóháború alakult ki Moammer Kadhafi líbiai vezető erői és a felkelők között: utóbbiak előre akarnak törni Tripoli felé, de szívós ellenállásba ütköznek. A felkelők beszámolója szerint a kormányerők tüzérségi tüzében péntek reggel óta meghalt hét társuk, másik 17 pedig megsebesült.

A brit hadsereg közölte szombaton: előző nap egy hadihajója tüzérségi tűzzel meghiúsította a líbiai kormányerők hajóinak támadását Miszráta ellen.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) bejelentette, hogy kimenekít körülbelül 2000 csádi vendégmunkást a dél-líbiai Szebha városából. Sok csádi el tudott menekülni északabbi városokból Szebháig, de ahhoz már nincs ereje, se pénze, hogy a sivatagon keresztül átjusson Csádba. Az IOM csütörtökön kezdte a kimenekítést repülőgépekkel, és az körülbelül két hétig tart.

A háború előtt másfél-kétmillió vendégmunkás dolgozott Líbiában. Az IOM közel 150 ezret evakuált közülük, és becslése szerint 300 ezren vannak még az arab országban, de sokan közülük nem is akarnak visszatérni hazájukba, mert ott még nagyobb nyomorúság vár rájuk – mondta az IOM szóvivője.

A felkelők szerdán két fronton is támadást indítottak Tripoli irányában: Miszráta felől és a fővárostól délnyugatra fekvő Nyugati-hegység felől, de áttörést nem tudtak elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik