Nagyvilág

98 százalékos álomból állam lett

22 év véres belviszály és hosszú békefolyamat után hivatalosan ma születik meg Dél-Szudán, a világ 196. országa, az ENSZ 193. tagállama

Új független állam alakul meg Afrikában. Dél-Szudán a kontinens 55., a világ 196. országa, az ENSZ 193. tagállama lesz. Jubában, a fellobogózott fővárosban több mint 30 államfő előtt vonják fel ünnepélyesen az új állam zászlaját, felcsendül a himnusz, lesz katonai parádé, 21 díszlövés és színes előadás törzsi táncokkal.

Szudán az elsők között, a függetlenné válás előtt egy nappal, már pénteken hivatalosan elismerte Dél-Szudánt önálló államként. “A szudáni kormány elkötelezi magát, hogy érvénybe léptesse a (2005-ös) békeszerződést, és elrendezzen minden, a referendumot követően felmerült kérdést” – jelentette ki az elnöki ügyekért felelős szudáni miniszter, Bakri Hasszán Száleh, arra a januári népszavazásra utalva, amelyen a dél-szudániak 98 százaléka az országrész függetlenedése mellett tette le a voksát. A referendum megtartását az a 2005-ös békeszerződés írta elő, amelyet Észak és Dél vezetői 22 év háborúzás után, amerikai és brit nyomásra írtak alá.

Két külön világ volt, lett

A szudáni kormány és a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom “lázadóinak” egyezménye új fejezetet nyitott az északon az arab világhoz, délen Fekete-Afrikához tartozó ország történetében. Szudán ígéretet tett, hogy tiszteletben tarja a népszavazás végeredményét, de több kulcskérdésben még nem jutottak dűlőre a két országrész vezetőinek. Omar el-Besir, szudáni elnök, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki, korábban azt mondta, elmegy a dél-szudáni főváros, Juba függetlenségi ceremóniájára. A gesztus dacára sokan attól tartanak, hogy az erőszak újra fellángolhat. Az észak-szudáni és a dél-szudáni fegyveres erők farkasszemet néznek a két országrész határán fekvő, olajban gazdag, vitatott hovatartozású Abyei régióban.

Az ENSZ BT jóváhagyta békefenntartó missziót

Egyhangúlag jóváhagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a dél-szudáni békefenntartó missziót lehetővé tévő határozatát. Annak értelmében 7000 békefenntartó katonát, 900 fős nemzetközi rendőri erőt és szakértőket vezényelnek a világ legfiatalabb államába, hogy fenntartsák a rendet és elősegítsék az ország fejlődését. A BT-határozat kiemelte: a világszervezet létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a béke megerősítése és az erőszak visszatérésének megakadályozása érdekében – a nemzetközi partnerekkel szoros egyeztetésben – támogassa a dél-szudáni hatóságokat. Az új dél-szudáni ENSZ-misszió (angol nevének rövidítésével: UNMISS) a korábbi szudáni ENSZ-missziót (UNMIS) váltja fel. Ez utóbbi tevékenységi köre az egész országra kiterjedt.

Csak az olaj segíthet

Dél-Szudán a világ egyik legszegényebb országa lesz, ahol alig vannak aszfaltozott országutak, a lakosság nagy része nem jut tiszta ivóvízhez, három gyerek közül egy rosszul táplált, a gyerekek alig fele részesül elemi oktatásban, és évente csak 400 lány végzi el a középiskolát. Dél-Szudán egyelőre és még sokáig csak egyetlen bevételi forrásra támaszkodhat: a kőolajra.
A 620 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, 8-10 millió lakosú Dél-Szudán Afrika eddig legnagyobb kiterjedésű országának az egyharmadán alakul meg, a kőolajkincsnek (az ismert készlet 6,7 milliárd hordó) viszont a háromnegyede kerül a birtokába. Az osztozkodásról a két fél még nem döntött, mint ahogy más kényes kérdések is megoldásra várnak.

Egyedül nem megy?

A két fél egymásra van utalva, mivel a kőolajat az Észak-Szudánt átszelő csővezetéken juttatják el a Vörös-tengerig, és a finomítók is északon vannak. A kitermelés napi csaknem félmillió hordó – ezzel Szudán Afrika harmadik legnagyobb olajtermelője Nigéria és Angola után. A kőolajbevételeken a 2005-ös békekötés értelmében eddig ideiglenes jelleggel fele-fele arányban osztoztak, ez délen az állami bevételek 98 százalékát, északon több mint 50 százalékát jelenti. Az osztozkodás új arányairól egyelőre nincs megegyezés.

Az új állam számára az egyik nagy feladat a hazatérők integrálása lesz. A polgárháború 2005-ös befejeződése óta kétmillió déli tért vissza északról, s a tavaly ősszel, a népszavazás közeledtével újabb hullám indult el. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint október óta mintegy 360 ezren költöztek vissza délre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik