Nagyvilág

Kivégeztek egy külföldit Texasban

Hiába tiltakozott az amerikai és a mexikói kormány, Texas állam mégis kivégzett egy mexikói állampolgárt.

A 38 éves Humberto Lealt méreginjekcióval ölték meg a Texas állambeli Huntsville börtönében, egy órával azután, hogy a legfelsőbb bíróság elutasította a büntetés végrehajtásának felfüggesztését. A kérelmet Barack Obama amerikai elnök kormánya nyújtotta be a bíróságra.

Az utolsó mentsvár Texas kormányzója lett volna, de a halálbüntetés híveként számon tartott Rick Perry a kegyelmi kérdésekben illetékes testület javaslatát elfogadva rábólintott az ítélet végrehajtására. A férfit 1995-ben ítéltek halálra egy 16 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. Mindvégig ártatlannak valotta magát.

Az ítélet végrehajtásának ellenzői azzal érveltek, hogy a hatóságok nem tájékoztatták Lealt arról, hogy a bécsi konvenció értelmében jogában áll konzuli segítséget kérni Mexikótól. Sandra Babcock, a védelem vezetője szerint a konzuli segítség igénybe vételével védencének valós lehetősége lett volna arra, hogy bebizonyítsa ártatlanságát a gyilkosságban.

Leal kivégzését nem csak az amerikai kormány ítélte el. Mexikó diplomáciai jegyzékben tiltakozott az amerikai külügyminisztériumnál a nemzetközi jog megsértése miatt. Leal érdekében szót emelt az Európa Tanács, Mexikó emberi jogi bizottsága, Brazília, Honduras, Salvador és Svájc kormánya, az ENSZ emberjogi főbiztossága és számos nem kormányzati szervezet is.

A hágai Nemzetközi Bíróság 2004-ben elrendelte, hogy az Egyesült Államok vizsgálja felül a halálra ítélt mexikóiak ügyét. A kongresszus most tárgyalja azt a törvényt, amely szabályozza a külföldiek jogát a konzuli védelmet illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik