Nagyvilág

Peking cáfolta a volt államelnök halálhírét

Pekingben csütörtökön hivatalosan cáfolták Csiang Cö-min (Jiang Zemin) volt államelnöknek, a Kínai Kommunista Párt (KKP) egykori főtitkárának halálhírét.

Az egyes külföldi médiumokban a közelmúltban közölt jelentés, miszerint Csiang Cö-min betegségben elhunyt, “csupán rémhír” – közölte egy mondatban “illetékes forrásra” hivatkozva a Hszinhua hírügynökség. Egy hongkongi televízió, továbbá a dél-koreai és a japán sajtó is jelentette, hogy Csiang meghalt. Egyes hongkongi lapok úgy tudják, hogy rákbeteg, míg az Oriental Daily azt írta, hogy cukorbeteg volt, és szívinfarktusban meghalt.

A hír azután terjedt el a kínai online médiában, hogy Csiang nem volt jelen a KKP megalapításának 90. évfordulója alkalmából tartott július elsejei ünnepi nagygyűlésen. A külföldi hírügynökségek és lapok ezt követően arról számoltak be, hogy a kínai internet-felügyelet igyekszik törölni azokat a bejegyzéseket közösségi oldalakról, amelyek Csiang állítólagos halálával voltak kapcsolatosak, illetve nehezíteni próbálja a nevére történő keresést.
A Csianggal kapcsolatos legutóbbi híresztelések arról szóltak, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető közelmúltbéli kínai tartózkodása idején találkozóra készült vele, de később szöuli források közölték, hogy erre nem került sor.
Csiang Cö-ming 2009-ben, a Kínai Népköztársaság kikiáltásnak 60. évfordulóján tartott ünnepségen ott volt a Tienanmen tér kapubástyájának karzatán. A 85. évében járó politikus, aki 1992-ben lett a KKP főtitkára, és 1993-ban az ország elnöke, 2002-ben, illetve 2003-ban vált meg a legfőbb kínai politikai vezetői tisztségektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik