Nagyvilág

Őrizetben a spanyol király elleni merényletkísérlet egyik kitervelője

Az ETA baszk szeparatista szervezet feltételezett tagját Nagy-Britanniában vették őrizetbe, a spanyol hatóságok kérésére.

A 44 éves férfit Cambridge városában tartóztatták le a Scotland Yard emberei, egyetlen lövés nélkül – írta a Guardian című brit lap. Eneko Gogeaskoetxea már évek óta élt az angliai városban. A spanyol belügyminisztérium közlése szerint egy spanyol férfi ismerte fel egy helyi sportklubban az ETA állítólagos tagját, és jelentette azt a spanyol hatóságoknak.

A spanyol hatóságok közlése szerint a férfi volt az egyik kitervelője a János Károly spanyol király elleni 1997-es merényletkísérletnek, amelyet a rendőrségnek sikerült meghiúsítania. A baszk szeparatista szervezet tagjai Bilbaóban a helyi Guggenheim Múzeum megnyitóján akarták bombákkal megölni a spanyol királyt. A helyi rendőrségnek azonban a megnyitó előtt pár nappal sikerült meghiúsítaniuk a merényletet.

A brit rendőrség közlése szerint a férfit a király elleni merénylet mellett halált okozó terrorizmus, fegyverbirtoklás, rablás és irathamisítás miatt körözték. A kiadatásáról szóló bírósági meghallgatást csütörtökön tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik