Nagyvilág

DSK-ügy: újabb fordulat

A manhattani körzeti ügyészi hivatal folytatja a vizsgálatot a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn ügyében. Hiába kért új ügyészt a szobalány ügyvédje.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) lemondott vezetőjének ügyvédei tárgyaltak Cyrus Vance ügyész irodájának képviselőivel, akik közül az egyik, Benjamin Brafman csak annyit közölt, a találkozó “konstruktív” volt. “A vizsgálat folytatódik. Semmilyen döntés nem született az ügyben” – tette hozzá később Erin Duggan, az ügyészi hivatal szóvivője rövid közleményében.

A szobalány ügyvédje új ügyészt akar

Közben új ügyész kirendelését kérte Kenneth Thompson, a szobalány ügyvédje, amit azonban a manhattani körzeti ügyészi hivatal visszautasított. Kenneth Thompson szerint a Cyrus Vance vezette ügyészi hivatal részrehajló, olyan információkat szivárogtatott ki a sajtónak, amelyek kárt okoztak védencének. Emellett úgy ítéli meg, érdekütközés áll fent, mert a hivatal helyettes vezetője Strauss-Kahn egyik ügyvédjének a felesége. Az ügyvéd ezért arra kérte Vance-t, hivatala önként mondjon le az ügy további vizsgálatáról, nevezzenek ki különleges ügyészt.
Erin Duggan, az ügyészi hivatal szóvivője közölte, a kérelem megalapozatlan, nem értenek egyet az ügyvéd értékelésével a hivatalról és helyettes vezetőjének munkájáról. Az ügyvédnek nincs esélye sikerre. Különleges ügyészt New York kormányzója jelölhetne, de ehhez egyértelműen bizonyítani kellene az érdekütközést – mondta Bennett Gershman jogászprofesszor.

Összeomlóban a vádak

A Strauss-Kahn elleni vádak összeomlani látszanak, miután erős kételyek vetődtek fel a szobalány szavahihetőségét illetően. A manhattani fellebbviteli bíróság múlt pénteken óvadék nélkül megszüntette az IMF lemondott vezetőjének házi őrizetét. A 62 éves Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, miután a Sofitel szálloda egyik szobalánya, egy 32 éves guineai bevándorló, azt állította, hogy nemi erőszakot kísérelt meg ellene. Azóta kiderült, hogy a nő hazudott, amikor menedékkérelmében azt állította, hogy Guineában megerőszakolták. A szobalány megváltoztatta a vallomását is arra vonatkozóan, mit csinált a Strauss-Kahn-féle szállodai incidens után.

Az amerikai sajtó arra számít, hogy hamarosan ejtik a nemi erőszak kísérletének vádját az ügyészek. A The New York Post egy meg nem nevezett vezető nyomozóra hivatkozik, aki azt mondta, hogy a vádak elvetése bizonyosnak tekinthető. “Mindannyian tudjuk, hogy ez az ügy tarthatatlan” – idézi forrását az újság. Jacob Frenkel, egy volt amerikai ügyész szerint az ügyészségnek három választása maradt. Fenntart minden vádat és a bukás erős kockázatával bíróság elé viszi az ügyet, vagy elhagyja a legsúlyosabb vádakat, vagy ejti az ügyet, ami viszont jelenleg kizárt. Dominique Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik