Nagyvilág

Stresszteszt a japán atomerőművekben

A tokiói kormány a vizsgálatokkal enyhítené a fukusimai erőmű balesete miatt a lakosság körében kialakult atomenergiával szembeni fenntartásokat.

A kormányszóvivő bejelentette, utasítást adtak az új stresszvizsgálatok kidolgozására. Ezek hasonlóak lesznek az európai államokban végrehajtott terhelési próbákhoz – közölte Edano Jukio parlamenti felszólalásban. A vizsgálatokban azt ellenőriznék, mennyiben képesek ellenállni az atomerőművek a márciusihoz hasonló, 9-es erősségű földrengésnek, vagy 15 méteres szökőárnak.

A japán energiaipar nehézségek elé néz a nyári csúcsfelhasználás idején, mert több erőművet karbantartás, illetve felülvizsgálat miatt bezártak. Jelenleg az 54 kereskedelmi célú atomreaktor közül csupán 19 működik. Az áramkimaradások elkerüléséhez a legnagyobb tokiói és észak-keleti felhasználóknak július 1-től az előző évhez képest 15 százalékkal kell csökkenteniük csúcsfelhasználásukat. Ilyen intézkedésre legutóbb az 1974-es olajválság idején volt példa.

A márciusi természeti csapások előtt az atomerőművek a japán áramtermelés mintegy 30 százalékát adták, s a szigetország az Egyesült Államok és Franciaország után a világ harmadik legnagyobb atomenergia-termelő állama volt.
Az áramkimaradások elkerülése érdekében leghamarabb a Kyushu Electric Power Co. 36 éves Genkai városbeli erőművét indíthatják be, amely éppen most esett át időszaki karbantartáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik