Nagyvilág

Megnövelt közlekedési bírságok Horvátországban

Akár több mint félmillió forintba is kerülhet mostantól egy ittas vezetés déli szomszédunknál. Felesleges dudálásért 71 ezer forint a bírság.

A Horvátország tengerpartjára tartó turisták mostantól jobban teszik, ha nem siettetik dudálással, vagy villogtatással az autópályán előttük haladó autósokat. A horvát rendőrök ugyanis ezekért mostantól már kétezer kunás, azaz több mint hetvenezer forintnyi bírságot is kiszabhatnak az autósokra, csakúgy, mint azokra, akik a leállósávban akarják megelőzni a lassan haladó kocsisorokat.

Azoknak, akik zebránál nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak, vagy szabálytalanul előznek, háromezer kunás (107 ezer forint) büntetést kell fizetniük. Az autópályákra a forgalommal szemben felhajtó járművezetők az ötezertől 15 ezer kunáig (178 ezer-536 ezer forint) terjedő pénzbüntetés mellett hatvan napig tartó elzárással is sújthatók.

Az ittas vezetésért járó büntetések szintén jelentősen emelkedtek. Ha a rendőrség valakinél 0,5-1,0 ezrelék alkoholszintet állapít meg, a büntetés 3000-től 5000 kunáig terjedhet, az ennél súlyosabb eseteket akár 15 ezer kunáig terjedő büntetéssel szankcionálhatják.

Az autósok mellett a kerékpárosoknak is figyelniük kell. Horvátországban ugyanis kifejezetten kötelező a bukósisak használata a 16 évnél fiatalabbaknak, és csak az előírásoknak megfelelő bukósisakkal lehet közlekedni. A szabályok megszegőinek 300 kunával (tízezer forint) lehet könnyebb a pénztárcájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik