Nagyvilág

Feljelentette Strauss-Kahnt erőszak miatt egy francia írónő

Hivatalos feljelentést tett Dominique Strauss-Kahn ellen nemi erőszak kísérlete miatt Tristane Banon francia írónő.

Az írónő azt állítja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója 2003-ban meg akarta őt erőszakolni. A ma 32 éves regényírónő 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy a szocialista politikus erőszakoskodott vele, amikor egy készülőben lévő könyvéhez interjút készített vele. Elmondása szerint egy szinte teljesen üres lakásban fogadta a politikus, ahonnan csak dulakodás árán tudott elszabadulni, miután a férfi “kikapcsolta a melltartóját és megpróbálta kinyitni a farmerját”.

Annak idején Banont az anyja, aki szocialista politikus, beszélte le arról, hogy panaszt tegyen. Franciaországban az erőszak kísérletének esetében az elévülési idő tíz év, amely ez esetben 2013 januárjában járna le.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a francia hatóságok miképp reagálnak a feljelentésre. Az ügy azonban súlyos következményekkel járhat a francia szocialisták korábban esélyes államfőjelöltjének számító Strauss-Kahn számára, aki épp megúszni látszik egy másik hasonló eljárást egy New York-i szállodai szobalány ellen májusban megkísérelt erőszak vádjával.

Strauss-Kahn határozottan visszautasította az írónő vádjait, míg ügyvédjei közölték, hogy védencük azzal bízta meg őket, “hogy rágalmazás miatt tegyenek panaszt Tristane Banon ellen”. Strauss-Kahn szocialista pártbeli szövetségesei pedig azt mondják, Banon is része annak az összeesküvésnek, amelynek célja a volt IMF-vezér politikai pályafutásának kettétörése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik