Nagyvilág

Elítéltek 140 tapssal tüntető ellenzékit Fehéroroszországban

Elítéltek legalább 140 ellenzékit Fehéroroszországban, akiket a hétvégén fogtak el, mert tüntetésre készültek az államfő rendszere ellen.

Emberi jogi szervezetek közlése szerint száz ember ellen a fővárosban, Minszkben, negyven ellen vidéki városokban született ítélet, és állítólag még a héten döntenek további 200 ellenzéki ügyében. A legtöbben 2-15 napos elzárást kaptak, de volt, akire átszámítva 140 eurós pénzbüntetést szabtak ki.

A fehérorosz rendőrség komoly erőkkel és új szabályokkal készült a hatalommal való szembenállásukat legújabban egyszerű tapsolással kifejező ellenzékiek vasárnapra tervezett akcióira. A legfontosabb Belarusz állami ünnep, a Függetlenség Napja idejére a tüntetők miatt megtiltották a tapsolást, így Aljakszandr Lukasenko elnök kénytelen volt halálcsöndben lévő, néma közönségnek elmondani ünnepi beszédét – írta a Kitekintő.

A rendőrség és a fehérorosz titkosszolgálat hagyományos eszközöket is bevetett. Az ünnepségre igyekvő embereket a rendőrség emberei pásztázták, a „gyanús elemeket” kivezették a tömegből bármi ok nélkül, a fiatalemberek csoportjaihoz pedig polgári ruhába öltöztetett titkosszolgálati embereket kapcsolták rá – írta a Kitekintő. A főterek környékén a Kitekintő belarusz forrásai szerint blokkolták a mobilkommunikációt.

Fehéroroszországot, amelyet 1994 óta vaskézzel irányít Lukasenko elnök, nyugati büntetőintézkedések sújtják. A fehérorosz elnököt heves bírálatok érik az ellenzék elnyomása miatt, amely a 2010. decemberi elnökválasztás óta csak fokozódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik