Nagyvilág

Botrány Berlinben a Szaúd-Arábiának szánt harckocsik miatt

Belpolitikai botránnyá dagadt Berlinben a tervezett német harckocsi-eladás Szaúd-Arábiának. Az ellenzéknek nem tetszik a titokban hozott döntés.

Angela Merkel kormánya megsérti azt az íratlan, de mindeddig betartott szabályt, amely szerint Németország nem szállít fegyvert háborús övezetbe. Legalábbis ezt állítja a német ellenzék, amely a parlament rendkívüli ülésének összehívását követelte a Szaúd-Arábiának szánt Leopard típusú harckocsik tervezett eladásával kapcsolatban.

Az ellenzék nem csupán a fegyverszállítás tényét kifogásolja, hanem azt is, hogy a kormány minderről teljesen titokban – a parlament teljes megkerülésével – döntött. A tervezett fegyvereladásról elsőként beszámoló Der Spiegel szerint a kancellár vezette nemzetbiztonsági tanács már döntött is kétszáz harckocsi eladásáról Szaúd-Arábiának.

Az ügylet értéke csaknem 2 milliárd euró, és keddi értesülések szerint Rijád az első 44 harckocsit hamarosan meg is kaphatja. A konzervatív-liberális kormánykoalíció egyelőre nem foglalt állást sem a sajtóértesüléssel, sem a bírálatokkal kapcsolatban, de a harckocsik tervezett eladását egyáltalán nem cáfolta.

Szakértők arra számítanak, hogy a botrány minden bizonnyal tovább dagad. Rámutattak arra: a Merkel-kormány annak a szaúdi rendszernek ad el a tervek szerint korszerű harckocsikat, amely a közelmúltban közreműködött a bahreini uralkodóház elleni tiltakozó megmozdulások leverésében. Ilyen körülmények között az észak-afrikai szabadságmozgalmak támogatásával kapcsolatos német kormányzati nyilatkozatok üres szólamnak minősülnek – vélték a szekértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik