Nagyvilág

Kalózokat fogtak iráni halászok

Iráni halászoknak sikerült lefegyverezniük és elfogniuk hat kalózt, akik előzőleg rájuk támadtak, és Szomália felé térítették hajójukat.

Az iráni halászok már több mint egy hónapja hajóztak nemzetközi vizeken, amikor a szomáliai kalózok rájuk támadtak, és elfoglalták hajójukat – közölte a Fars iráni hírügynökség, az iráni haditengerészet egyik parancsnokára hivatkozva. A férfi elmondása szerint a halászok már több napja a kalózok fogságában voltak, amikor sikerült lefegyverezniük a túszejtőkat, és az hajójukat az iráni partok felé tudták fordítani.

Az iráni hírügynökség nem közölt részleteket arról, hogy miként sikerült a halászoknak lefegyverezniük a kalózokat, akik komoly fegyverarzenállal rendelkeztek. A beszámoló szerint öt darab Kalasnyikovot, két rakétavetőt, hat RPG-gránátot, és nagy mennyiségű lőszert találtak az iráni parti őrség egységei, amikor a halászok átadták nekik zsákmányukat.

Irán több hadihajót is járőröztet a Szomáliához közeli tengeri zónában, amely a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi hajózási útvonala. Teherán azután indította útjára a tengeri rablók elleni műveletet, hogy 2008 novemberében szomáliai kalózok megtámadtak egy hongkongi zászló alatt közlekedő, iráni áruval megpakolt teherhajót. A jármű 25 fős legénysége végül 2009 januárjában szabadult ki a tengeri rablók fogságából.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik