Nagyvilág

Betiltották a tapsot Fehéroroszországban

Július 3-án ünnepelte Belarusz a legfontosabb állami ünnepét – a Nemzeti Függetlenség Napját. Az ünnepnap egy újabb alkalmat adott a belarusz ellenzéknek – immár sokadszorra az elmúlt hetek során – hogy tüntessenek a hatalom, és a Lukasenko diktatúrája ellen. A tüntetési forma azonban ezentúl még kifinomultabb lett és a belarusz emberek leleményességét bármely más, elnyomás alatt lévő nép példának veheti. Az eszközök változnak, a hatalom nem tágít – Lukasenko azonban ezúttal alaposan ráfaragott, az ellenzék pedig nagy csatát nyert.

Belarusz hivatalosan 1991. augusztus 25-én nyerte el a függetlenségét, amikor az ország kivált a Szovjetunióból. Egy ideig ezt a napot ünnepelték a későbbi évek során, de 1996-ban Lukasenko referenduma után az államiság ünnepét július 3-ára nevezték ki, az ország függetlenedésére a fasiszta megszállás alól.

Azóta ez a nap az ország legfontosabb ünnepe. Ekkor vonulnak fel az utcán az emberek, ekkor tartanak koncerteket, és felvonulásokat tart a hadsereg – akárcsak Oroszországban a május 9-ei Győzelem Napon – és ekkor tart ünnepi beszédet már évek óta Alekszander Lukasenko.

Az ünnepség idén azonban Lukasenko terveivel teljesen ellentétesen alakult. A 2010 decemberi választások utána belarusz diktátor erőszakosan számolt le az ellenzékkel – az ellenzéki vezetőket, volt elnökjelölteket több évi börtönre ítélték, lapjaikat pedig betiltották, és még az internetet is cenzúra alá fogták.

Tavasszal azonban bekövetkezett az, amit az ellenzéki vezetők már ősszel megjósolták: az ország gazdasága összeomlott, az infláció az egekbe szökött, a valuta és a nemesfémek eltűntek a bankokból, a belarusz rubel a többszörösére értéktelenedett le. Az üzletekben ideiglenesen eltűntek a technikai termékek és egyéb áruk és az életszínvonal hatalmasat zuhant. Belarusz a világ legjobban inflálódó állama lett.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik