Nagyvilág

Bankárok ellen készítik fel a szobalányokat

Dominique Strauss-Kahn és az egyiptomi bankár Mahmúd Abdel-Szálám Omár szexuális zaklatási ügye alaposan megváltoztatta a New York-i szobalányok mindennapjait. Szoknya helyett immár nadrágban takarítanak, pánikjelzőt kaptak, illetve önvédelmi fogásokat sajátítanak el, hogy bármikor le tudjanak szerelni egy-egy erőszakoskodó vendéget. Egyesek szerint az sem ártana, ha paprikaspray is mindig lenne a szobalányok zsebében.

DSK és Mahmúd Abdel-Szálám Omár ügye csak kettő a sok közül. A nyilvánosságra nem került esetek egy része rendszerint a takarítónő főnökénél vagy a szálloda vezetőségénél megreked, míg a másik része örökre elhallgatott rémálom marad a szobalány számára. „Különösen veszélyes a szobalányok munkája” – állítják a takarítónőket képviselő szakszervezetek, amelyek legalább 10, a DSK-ügyhöz hasonló, ám kevésbé nagy médiavisszhangot kapó – főleg Washington, Maryland, Nebraska, Kalifornia államban történt – esetről tudnak. Ennél jóval több – de eltussolt – eset van, amikor is az áldozat bevándorló, és a kitoloncolástól tartva inkább mélyen hallgat róla, vagy csupán azért nem lesz belőle nagybetűs ügy, mert a szálloda vezetése attól fél, hogy elveszíti a prominens vendégét.

Több hotel a gazdasági válság következtében elbocsátotta a biztonsági személyzetét, ennél fogva sokkal sebezhetőbbé váltak a szállodai alkalmazottak. A szobalányok elmondása szerint a vendég azt hiszi, hogy bármit megtehet (a részegen való ajánlattevéstől kezdve egészen a nemi erőszakig) csupán azért, mert hatalma és pénze van.

DSK-ügy 2.0

Dominique Strauss-Kahn ügye után 2 héttel a 74 éves Mahmúd Abdel-Szálám Omár a New York-i Pierre Hotel egyik szobalányát, egy 44 éves nőt fogdosott a 900 dolláros szobájában. A négygyermekes egyiptomi bankár egy doboz papírzsebkendőt rendelt a szobaszerviztől. Amikor bejött hozzá a szobalány, bezárta az ajtót, és fogdosni, tapogatni kezdte. A bankár végül csak úgy engedte el a nőt, ha megadja a számát, a takarítónő persze egy hamis telefonszámot mondott neki. A férfinek legközelebb augusztus 23-án kell megjelenni a New York-i bíróságon.

Taposós védekezés

A Pierre Hotelben és a Sofitel Szállóban dolgozó szobalányok ellen történt támadások megelőzésére a takarítónőket ezentúl pánikjelző felszereléssel (egy gombnyomással riaszthatóak a biztonságiak) látják el. A Sofitel pedig megengedte az alkalmazottainak, hogy szoknya helyett nadrágot viselhessenek munkájuk közben.

Sőt, a Pierre Hotel alkalmazottai egy fekete öves közelharcoktatótól kaptak önvédelmi órákat. Többek között megtanulták, hogyan fordíthatják előnyükre a magas sarkú cipőt (ha pont a szobalány mögé kerül a támadó, akkor a lábára rálépve könnyen kivédhetik az erőszakoskodást), illetve hogyan szereljék le puszta kézzel vagy éppen egy párnával a fogdosódó vendéget. A Pierre Hotel önvédelmi oktatását látva, a Sofitel is beleegyezett abba, hogy ha nem is közelharcra képezik ki „lányaikat”, de pár önvédelmi fogásra őket is megtanítják.

Az fn.hu “önvédelmi gyorstalpalója” szobalányoknak:
Menekülés hátsó lefogásból:

…ha már a földre kerülnének:

Ajánlat „édes hármasra”

A májusi szexuális bűncselekmények nyomán az érintett szállodák alkalmazottain kívül több New York-i szobalány is azt kérte főnökétől, hogy ne kötelezzék őket arra, hogy akkor takarítsák ki a szobát, amikor a vendég is bent tartózkodik.

Sok vendég ugyanis azt csinálja, hogy pénzt tesz a párnájára, majd szexuális ajánlatokkal bombázza a takarítónőt, közben pedig azt hangoztatja, hogy kifelé menet elveheti a kitett összeget. Mások viszont éppen ellenkezőleg közelednek a szobalányhoz egy kis etyepetyéért: igyekeznek megkedveltetni magukat vele, például érdeklődnek a családja és a fizetése felől. A kezdeti szimpátia kiépítése után viszont szexuális ajánlattal rukkolnak elő, amelyért természetesen fizetnének is. Sőt, ha éppen a feleségükkel szállnak meg a hotelben, akkor nem ritka a „hármas szexre” való invitálás.

Ha pedig a szobalány arrogánsan válaszol, a vendég képes botrányt is csapni. Ilyenkor pedig a szálloda vezetése inkább az ő pártjára áll: árengedménnyel vagy a szobájába való gyümölcskosárküldéssel igyekeznek kiengesztelni a dühös, az alkalmi szextől hoppon maradt vendéget.

Pucéran az ágyon

Volt már arra is példa, hogy a szobalány éppen a fürdőszobát takarította, amikor bejött hozzá a vendég és arra kérte, ha majd végez, cserélje le a lepedőt. A nő pedig, amikor bement a hálószobába, arra lett figyelmes, hogy a vendég meztelenül fekszik az ágyon, és a saját nemi szervét fogdossa. A nő hiába jelentette az esetet a feletteseinek, nem tettek semmit. A legközelebbi takarításkor azonban megkérte az egyik férfi munkatársát, hogy kísérje el, mert annyira megijedt a történtektől.

Az erőszakoskodások kivédése érdekében több hotelben rendszerint férfi alkalmazottat küldenek fel késő este a vendég szobájába, ha rendel valamit a szobaszerviztől. Különösen akkor, ha azt látják a számítógépen, hogy a vendég éppen pornót néz.

Léteznek ugyan olyan szállodák, ahol rendőröket alkalmaznak a szobalányok megvédésére, de a legáltalánosabb óvintézkedés az, ha a takarítókocsival kitámasztják az ajtót. Ám nem ritka, hogy a takarítónők plusz egy réteg ruhát is felvesznek az uniformisuk alá, hogy megvédjék magukat a tapogatózó-fogdosó-ruhájukat letépő vendégektől, ha éppen utánuk osonnának a fürdőszobába vagy mögé kerülnének az ágyneműcsere közben. Sőt az is bevált praktika, hogy nem vesznek fel testhezálló ruhát, abban bízva, hogy a kevésbé hangsúlyozott domborulatok talán nem indítják be annyira a vendég fantáziáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik