Külföld

Kadhafi a NATO-t és Európát fenyegette

admin
admin

2011. 07. 01. 22:33

Hangüzenetet intézett Moammer el-Kadhafi a Tripoli központjában, a Zöld téren egybegyűlt több ezer hívéhez. Azt üzente a NATO-nak, állítsa le a líbiai célpontok elleni légi hadjáratot, vagy katasztrófával lesz kénytelen szembenézni.

“Azt tanácsoljuk (a NATO-nak), vonuljon vissza, mielőtt katasztrófa éri” – üzente a 69 éves ezredes híveinek, akik zöld zászlókat lengettek, és Kadhafit ábrázoló képeket tartottak a magasba. “Azt tanácsolom, mondjanak le terveikről, és tárgyaljanak a líbiai néppel” – üzente a líbiai vezető. “Dönthetünk úgy, hogy hasonlóan bánunk veletek (ahogy ti bántok velünk). Ez a nép (a líbiai) képes rá, hogy átvigye a csatát Európába, hogy megtámadja az otthonaitokat, a családotokat, ahogy ti is célba vettétek a mi otthonainkat” – mondta, a nyugati országokhoz intézve szavait.

Kadhafi árulónak nevezte a kormányellenes lázadókat, és őket hibáztatta Líbia bajaiért. “Mi sodort titeket ebbe a helyzetbe? Az árulók” – mondta, és arra biztatta híveit, vonuljanak a Tripolitól délre elterülő hegyekbe, és tisztítsák meg a körzetet azoktól a fegyverektől, amelyeket a francia hadsereg dobott le a felkelőknek egy hónappal ezelőtt. A fegyverszállítás tényét a napokban ismerte el a francia vezérkar. Ez volt a legnagyobb Kadhafi-párti tüntetés az elmúlt hetekben Tripoliban. Négy nappal azután rendezték, hogy az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot bocsátott ki Kadhafi és fia, Szeif ellen, valamint a líbiai titkosszolgálat vezetője ellen emberiesség elleni bűntettek miatt. A vád szerint felelősek azért, hogy tavasszal a líbiai biztonsági erők belelőttek a Kadhadfi-rendszer ellen tüntető tömegbe.

A líbiai népfelkelésből azóta elhúzódó polgárháború lett; a kormányellenes lázadók kezén van a keleti országrész nagy része és a Tripolitól száz kilométernyire délre fekvő Nefúsza-hegység. A NATO vezette szövetséges erők harci repülőgépei március óta bombáznak líbiai célpontokat, ezzel segítve a felkelőket.

Tripoliban Marton Béla rendkívüli és meghatalmazott magyar nagykövet, illetve Galli László konzul már egyedüliként látja el az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint számos más ország képviseletét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.