Nagyvilág

Kadhafi a NATO-t és Európát fenyegette

Hangüzenetet intézett Moammer el-Kadhafi a Tripoli központjában, a Zöld téren egybegyűlt több ezer hívéhez. Azt üzente a NATO-nak, állítsa le a líbiai célpontok elleni légi hadjáratot, vagy katasztrófával lesz kénytelen szembenézni.

“Azt tanácsoljuk (a NATO-nak), vonuljon vissza, mielőtt katasztrófa éri” – üzente a 69 éves ezredes híveinek, akik zöld zászlókat lengettek, és Kadhafit ábrázoló képeket tartottak a magasba. “Azt tanácsolom, mondjanak le terveikről, és tárgyaljanak a líbiai néppel” – üzente a líbiai vezető. “Dönthetünk úgy, hogy hasonlóan bánunk veletek (ahogy ti bántok velünk). Ez a nép (a líbiai) képes rá, hogy átvigye a csatát Európába, hogy megtámadja az otthonaitokat, a családotokat, ahogy ti is célba vettétek a mi otthonainkat” – mondta, a nyugati országokhoz intézve szavait.

Kadhafi árulónak nevezte a kormányellenes lázadókat, és őket hibáztatta Líbia bajaiért. “Mi sodort titeket ebbe a helyzetbe? Az árulók” – mondta, és arra biztatta híveit, vonuljanak a Tripolitól délre elterülő hegyekbe, és tisztítsák meg a körzetet azoktól a fegyverektől, amelyeket a francia hadsereg dobott le a felkelőknek egy hónappal ezelőtt. A fegyverszállítás tényét a napokban ismerte el a francia vezérkar. Ez volt a legnagyobb Kadhafi-párti tüntetés az elmúlt hetekben Tripoliban. Négy nappal azután rendezték, hogy az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot bocsátott ki Kadhafi és fia, Szeif ellen, valamint a líbiai titkosszolgálat vezetője ellen emberiesség elleni bűntettek miatt. A vád szerint felelősek azért, hogy tavasszal a líbiai biztonsági erők belelőttek a Kadhadfi-rendszer ellen tüntető tömegbe.

A líbiai népfelkelésből azóta elhúzódó polgárháború lett; a kormányellenes lázadók kezén van a keleti országrész nagy része és a Tripolitól száz kilométernyire délre fekvő Nefúsza-hegység. A NATO vezette szövetséges erők harci repülőgépei március óta bombáznak líbiai célpontokat, ezzel segítve a felkelőket.

Tripoliban Marton Béla rendkívüli és meghatalmazott magyar nagykövet, illetve Galli László konzul már egyedüliként látja el az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint számos más ország képviseletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik