Nagyvilág

Német magánhitelezők segítenek Athénnek

Német bankok és biztosítók önkéntes alapon 3,2 milliárd euróval vesznek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban - jelentette be csütörtökön Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter.

A berlini vezetés és a német pénzügyi szektor abban állapodott meg, hogy a magánhitelezők az eredeti feltételekkel hitelezik újra a lejáró görög adósságot. A megoldást 2014 előtt lejáró állampapírok esetében alkalmazzák.

Német bankok és biztosítók összesen 10 milliárd euró értékű görög államkötvényt birtokolnak. A papírok többsége 2020 után jár le.

Pénzügyi vezetőkkel folytatott tárgyalásai után Wolfgang Scha:uble fontosnak nevezte, hogy a magánhitelezők önkéntesen vegyenek részt az euróövezeti tagország támogatásában. A német pénzügyminiszter szerint az önkéntesség révén lehet elkerülni, hogy a hitelminősítők csődeseményként értékeljék a magán kötvénytulajdonosok részvételét a második görög mentőakcióban.

Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója hozzátette: fenntartható megoldást kell találni a görög államadósság-válságra. A német pénzügyi szektor és a kormányzat megállapodásához a francia megoldás kínált mintát – mondta a legnagyobb német pénzintézet vezetője.

A párizsi vezetés abban állapodott meg a bankokkal, hogy a lejáró görög adósságból származó pénz felét 30 éves lejáratú görög államkötvényekbe fektetik.

A német és a francia pénzügyi szektor Görögország két legnagyobb hitelezője.

Az első görög mentőakció a 110 milliárd eurós hitel összeállítása volt. A pénzt az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adta össze tavaly. Időközben világossá vált, hogy a dél-európai országnak további segítségre van szüksége. A második mentőcsomagról az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnapi ülésén dönthetnek.

Az első hitelkeretből származó aktuális részlet kiutalását és a második csomag összeállítását az újabb görögországi megszorítások parlamenti elfogadásához kötötték. Az athéni törvényhozás megszavazta az egyebek között adóemeléseket és a közalkalmazotti fizetések csökkentését tartalmazó tervet. Görögország így megkaphatja a 12 milliárd eurós részletet, és elkerülheti az azonnali államcsődöt.

A második mentőcsomag nagyjából 100 milliárd eurós lehet. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt kívánják elérni, hogy ebből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik