Nagyvilág

Megkövezett megszorítások

Éjszaka is folytatódtak a zavargások a görög fővárosban, ahol hajnalban már könnygázzal és gumibottal próbálták megfékezni a Szintagma teret lángba borítókat.

Hatalmas füst gomolygott Athén központjában, a Pénzügyminisztérium épületében található postahivatal a lángok martalékává vált.

A törvényhozás szerdán szavazta meg a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot. A görög parlamentnek csütörtökön a megszorító csomag végrehajtási törvényeiről és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagról is szavaznia kell.

Kőzápor a megszorításokra

Tiltakozásul az éjszaka százak vonultak ismét a parlament épületéhez. A többségükben fekete csuklyát viselő fiatalok kőzáport zúdítottak a rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A nekivadult tüntetők nem kímélték a környékbeli üzlethelyiségeket sem. Rengeteg demonstráló és rendőr sérültje van az összecsapásoknak, és van, akit a könnygáz belélegzése után légzési nehézségekkel szállítottak kórházba.

Az újabb voks tétje a már megszavazott megszorítások részleteinek szentesítése. A csomag alappilléreihez most teremt végrehajtási feltételeket a görög törvényhozás, így várhatóan megszavazzák az új, privatizációs ügynökségek létrehozását, az állami tulajdonban lévő földterületek értékesítésének előkészítését, az adóemeléseket, a közszférát érintő megszorítások részleteit, és a szociális kiadások lefaragását.

Az igenek megnyitják a pénzcsapokat

Az ellenzéki Új Demokrácia Párt, amelynek képviselői szerdán nemet mondtak a megszorító csomagra, most arra készülnek, hogy megszavazzák az intézkedések egy részét. Várhatóan igennel voksolnak majd a privatizációra és a közszférát érintő kiadáscsökkentő intézkedésekre is.

A végszavazás megnyitja a görög kormány számára az átmeneti kilábalás felé vezető utat, és heteken belül feltölthetik a kiürült államkasszát a 110 milliárd eurós hitel most esedékes, 12 milliárdos részletével. Szintén a végszavazás teremti meg egy újabb, 120 milliárd eurós stabilizációs hitel folyósításának feltételeit. Ennek a pénzösszegnek a részletekben történő átutalása több évre működőképessé tehetné, és talán saját talpára is állítaná a görög gazdaságot – vélik a szakértők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik