Külföld

Négy körözött magyart hoztak haza Thaiföldről

admin
admin

2011. 06. 29. 14:09

Nemzetközi elfogatóparancs alapján újabb négy magyart hoztak haza Thaiföldről szerdán; egyiküket emberrablás, egy másikat csalás, a harmadikat üzletszerű kéjelgés, a negyediket többek között zsarolás miatt keresték.

Az ORFK tájékoztatása szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya emberrablás bűntett megalapozott gyanúja miatt 2010. november 17-én bocsátott ki elfogatóparancsot B. Balázs ellen. Mivel a nyomozás adataiból arra lehetett következtetni, hogy a férfi külföldre szökött, európai és nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak ellene.
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Az eljárás során információ merült fel, hogy B. Balázs Thaiföldön bujkál, ezért a magyar hatóságok az ORFK Interpol Magyar Nemzeti Irodán keresztül felvették a kapcsolatot a thai hatóságokkal, akik június 7-én elfogták. A rendőrség kezdeményezi a szerdán hazahozott és őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok alapján B. Balázs megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy korábban társaival megállapodott abban: a velük üzleti kapcsolatban álló sértettel szembeni anyagi követelésüknek, akár erőszak alkalmazásával is, érvényt szereznek és a sértettet a követelésük teljesítéséig nem engedik szabadon. Ezzel kapcsolatban B. Balázs több embernek megbízást adott a bűncselekmény elkövetésére.

A sértettet az elkövetők üzleti megbeszélésre hívták egy budapesti étterem elkülönített részébe, ahol “nagydarab, félelmet keltő külsejű emberek” megfenyegették, “jelentős számbeli fölényükkel és elhelyezkedésükkel fizikálisan is megfosztották a személyi szabadságától” – írta az ORFK.

A tettlegesen is bántalmazott sértett a több mint egy órán át tartó fenyegetések és az erőszak hatására a nála lévő laptopon a cége számlájáról 5 millió forintot utalt át egy megadott számlaszámra. Ezt követően a sértettet elengedték, de az elkövetők további anyagi követéseket is támasztottak. A sértett a további pénzösszegeket nem fizette ki, hanem értesítette a rendőrséget. A nyomozás során tizenegy elkövetőt már elfogtak.

Szintén szerdán hozták Magyarországra az ORFK Interpol Magyar Nemzeti Iroda munkatársai N. István Jánost, aki ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás bűntett, valamint magánokirat hamisítás vétségének megalapozott gyanúja miatt bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot.

N. István János és társa 2006 októberében azzal kereste meg a sértettet, hogy 3.500 tonna kukoricát adnának el neki, amelyért 31 millió forintot kérnek. A sértett a pénzt kifizette, a kukorica azonban nem érkezett meg, hiszen nem is létezett. 2006 novemberében újra próbálkozott a páros, ezúttal egy másik sértettnél, akitől a nem létező kukoricáért összesen 28 millió forintot csaltak ki.

Nem kezdte meg a bíróság által jogerősen kiszabott börtönbüntetését az a két magyar állampolgár, akiket ugyancsak szerdán hoztak haza Thaiföldről.

A Fővárosi Bíróság büntetés-végrehajtási csoportja bűnszervezetben elkövetett üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot F. Éva ellen, aki 2 év 4 hónap szabadságvesztésének letöltését nem kezdte meg.

D. Attilát a Vas Megyei Bíróság büntetés-végrehajtási csoportja köröztette nagyobb kárt okozó csalás, súlyos testi sértés, valamint súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett elkövetése miatt, amelyekért 1 év 3 hónapos szabadságvesztést róttak ki rá, de a büntetése letöltését nem kezdte meg.

Magyarország és Thaiföld között hatályos kiadatási egyezmény nincs, azonban mindkét állam belső joga alapján lehetősége van kiadatásra nemzetközi szerződés hiányában is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.