Nagyvilág

28 gyereke van Obama kihívójának

Leáldozóban van a korább republikánus üdvöske, Sarah Palin csillaga, de a horizonton már megjelent az új üstökös, Michele Bachmann személyében. Kemény nőről van szó, aki komolyan gondolja, hogy beveheti a Fehér Házat. Öt saját és 23 nevelt gyermeke van.

Az Iowa államból érkezett politikus gyermekeinek számából a politikai elemzők azonnal két dologra következtetnek. Sikeres, mert az amerikai politikában a gyerekek száma a sikert szimbolizálja. Másrészt ellenzi az abortuszt, és a melegek házasságát, ami minden tisztességes republikánus anyára nézve szinte kötelező. A párt korábbi elnökjelöltje, Sarah Palin egyébként szintén öt gyermeket nevelt, nem is csoda, hogy az elnökjelöltségért folytatott kampányának fókuszában is a családja, vagyis a konzervatív amerikai családmodell szentsége szerepelt.

Michele Bachmann beindította a gőzhengert. Minnesota kongresszusi képviselője elég eltökéltnek tűnik ahhoz, hogy ő legyen a republikánusok elnökjelöltje, és Obama kihívója a jövő évi elnökválasztáson. A Tea Party, vagyis Teadélután Mozgalom meghatározó alakja úgy tűnik máris több televíziós talkshow és közvélemény-kutató cég nagy kedvence, az egyikük máris Bachmannt méri Mitt Romney legkomolyabb riválisának.

Remek debattőr

Két hete a Fox News csatornán, egy televíziós vita keretében csillogtathatta képességeit az 55 éves anyuka. Mindenki láthatta: Bachmann rendkívüli rétor, és kitűnően használja tanulmányi eredményeit illetve családját a szimpátia megalapozására. Amerre jár, mindenhol végigvezeti a hallgatóságát impozáns rezüméjén, így ma már alig akad politika iránt fogékony amerikai, aki ne tudná, hogy Michele Bachmann jogász, ráadásul adóügyi szakjogász.

Michele Bachmann egy tökéletesen eladható árucikk. Okos, eltökélt, tanult, és megtestesíti a sikeres amerikai anya eszményét. Ezzel egyetért a Minnesota Egyetem politológusa, Larry Jacobs is, aki úgy véli, Bachmann még a televíziókban mutatottaknál is sokkal rátermettebb. Olyan konzervatív, aki bravúrosan játszik a populisták lélekhúrjain, és pontosan tudja, mit várnak tőle a szavazók. Mindenki számára világos, milyen elveket vall, milyen értékekben hisz, amíg ez ellenfeléről, Mitt Romney kormányzóról ez korántsem mondható el – teszi hozzá a szakértő.

Felvágták a nyelvét

Bachmann egyébként önbizalomért sem megy a szomszédba. Legutóbbi nagy nyilvánosság előtt elmondott beszédében közölte: Amerika nem engedhet meg magának újabb négy évet Barack Obamával, aki szerinte egyébként is egyciklusos elnök lesz.

A konzervatív Iowában, ahol a republikánus jelölőgyűlések jövőre elsőként döntenek majd arról, hogy ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje, a képviselőnő egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a második helyen áll a republikánus listavezető, Mitt Romney mögött. A Des Moines Register napilap által elvégeztetett felmérés szerint Romney támogatottsága 23, Bachmanné pedig 22 százalékpontos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik