Nagyvilág

Sztrájkba lépett Görögország

48 órás munkabeszüntetés kezdődött a pénzügyi válsággal sújtott Görögországban. Az általános sztrájk célja az, hogy megakadályozza a soha nem látott megszorításokat tartalmazó csomag parlamenti jóváhagyását. A tüntetők semmit sem bíznak a véletlenre: körbezárják a parlament épületét, hogy a képviselők lehetőleg el se juthassanak a szavazásig. Nem érinti a Malév görögországi járatait a sztrájk, járatot nem kellett törölni.

Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök bízik benne, hogy a 28 milliárd eurós csomag szerdai megszavazása ismét a saját lábára állíthatja a görög gazdaságot. A tét nem kicsi, ugyanis ha a terv mégis megakad a képviselők torkán, akkor már a következő, 12 milliárd eurós hitelrészt sem folyósítja az IMF és az Európai Unió. Közben Nicolas Sarkozy francia elnök is beszállt a nemzetközi jótékonykodók közé, sőt túl is licitált mindenkit egy 30 évre szóló francia banki kölcsön felajánlásával.

Athénban mintegy ötezer rendőrt vezényeltek az utcákra, az ő feladatuk lesz megfékezni a parlament elé vonuló tízezreket. A felbőszült görög munkavállalók megmozdulása ellehetetleníti egész Görögország működését. Megállt az élet a görög fővárosban, ahol nem járnak a tömegközlekedési eszközök, sztrájkolnak az orvosok, a mentősök, az állami alkalmazottak, de még az újságírók is.

Csak a metró üzemel

Az athéni repteret napközben csak néhány órára nyitják meg a légiirányítók, de a vonatok, a hajók és a buszok el sem indulnak. A metró is csak azért üzemel Athénban, hogy a demonstráció résztvevői képesek legyenek eljutni a megmozdulások helyszínére. A sztrájkokat kezdeményező szakszervezeti vezetők leginkább azt sérelmezik, hogy az újabb adóterhek érinteni fogják a minimálbéren foglalkoztatottakat. Görögországban persze jelenleg az is boldog lehet, akit minimálbéren foglalkoztatnak, a munkanélküliség ugyanis meghaladja a 16 százalékot. Thanasszisz Pafilisz, a Görög Kommunista Párt képviselője szerint „a tervek felérnek egy tömegmészárlással, és pokollá teszik a dolgozó tömegek életét”, a kormányt pedig csak munkabeszüntetésekkel lehet jobb belátásra bírni.

Fotó: Alekszandrosz Beltesz / EPA

Fotó: Alekszandrosz Beltesz / EPA

A görög parlament előtt két egymást követő szavazás áll. Szerdán a mentőcsomagról, csütörtökön annak törvénybe iktatásáról dönt majd a ház. Friss felmérések szerint a görögök csaknem nyolcvan százaléka határozottan ellenzi az ismételt megszorításokat, pedig annak elfogadása nemcsak az eddigi 110 milliárdos segély esedékes részletének folyósítását szavatolná, de egy újabb, 120 milliárd eurós hitelt is biztosítana a görög kormány számára.

A kudarc azonnali csődhöz vezetne

A csomag esetleges elutasítása elemzők szerint beláthatatlan következményekkel járna az egész Európai Unióra, és legfőképpen az eurózónára nézve. Több görög miniszter is azzal próbálta jobb belátásra bírni a csomag ellenzőit, hogy közölte: egy esetleges elutasítás az államkassza teljes kiürüléséhez, így Görögország szinte azonnali bedőléséhez vezetne. Mint mondják, hazafias kötelezettségüknek tesznek eleget a voksolással.

A kormányfő, és nemrégiben kinevezett pénzügyminisztere persze elismeri, hogy az intézkedések zöme egyáltalán nem igazságos, és a csomag rengeteg érdeksérelemmel jár. Ennek ellenére is azt szeretnék, ha az Antonisz Szamarasz vezette legnagyobb ellenzéki párt, az Új Demokrácia Párt minden tagja támogatná a kormány terveit.

A helyzet azonban az, hogy a kormány intézkedéseit még a saját pártjának tagjai sem támogatják egyöntetűen, pedig minimális parlamenti többséggel rendelkeznek csupán. A 300 tagú parlamentben 155 helyet foglalnak el a kormányzó Pasok párt képviselői. Ketten már előre jelezték, hogy szerdán és csütörtökön valószínűleg nemmel szavaznak a kormány előterjesztésére.

Nem érinti a Malév járatait a sztrájk

Nem érinti a Malév görögországi járatait a sztrájk, járatot nem kellett törölni. A kora reggeli járatok Athénból és Theszaloníkiből időben megérkeztek, és a délben is várhatóan rendben elindulnak a járatok ebbe a két városba. A Malév járatain kívül egy charterjárat indul Zákinthoszba, de törléséről nincs információja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nek – válaszolta az MTI kérdésére Hardy Mihály, a társaság kommunikációs vezetője. A Magyarországon áthaladó nemzetközi személyvonatok közlekedését sem érinti a görögországi sztrájk – közölte a MÁVINFORM ügyeletese kedden.
A MÁV-START közvetlen nemzetközi járatot nem közlekedtet Magyarország és Görögország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik