Nagyvilág

Hamarosan eldőlhet Görögország sorsa

Kétnapos nemzeti sztrájk kezdődött Görögországban, a tüntetők a kormány által tervezett 28 milliárd eurós megszorító csomag ellen tiltakoznak, melyről a napokban szavaz a parlament.

A szakszervezeti megmozdulások során elsősorban a vasúti, repülőtéri és hajózási dolgozók szüntetik be a munkát, a tüntetések szervezői ismét azt tervezik, hogy a parlament elé vonulnak. Az athéni demonstrációkat legalább ötezer rendőr felügyeli majd.

A tömegközlekedés gyakorlatilag leállt az országban. Komoly fennakadások lesznek kedden és szerdán a légiközlekedésben. A légiirányítók mindkét nap sztrájkolnak, magyar idő szerint 08-11 óra és 17-21 óra között.

A görög parlament várhatóan szerdán szavaz az adóemeléseket, közalkalmazotti bércsökkentéseket, illetve 50 milliárd eurós állami vagyon privatizációját tartalmazó megszorító csomag tervezetéről, majd csütörtökön dönt annak elfogadásáról.

A reformok megszavazása azért létfontosságú a hellén állam számára, mert ez a feltétele az IMF, illetve az EU Görögország megsegítésére szánt közös segélycsomagja folyósításának. Amennyiben a megszorító intézkedések nem állják ki a parlament próbáját, Görögország napokon belül fizetésképtelenné válhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik