Nagyvilág

Az óvodások is bűnöznek Nagy-Britanniában

Növekszik az óvodáskorú bűnözők száma - is - Nagy-Britanniában a rendőrségi jegyzőkönyvek szerint.

Már hároméves csöppségek is követnek el bűntetteket, ám 10 évesnél fiatalabb gyerek nem büntethető a szigetországban – ez a korhatár amúgy is alacsony más európai országokéhoz képest, ahol 14-16 év. Ennek ellenére a lakosság egy része még lejjebb szeretné vitetni a kormánnyal a korküszöböt amiatt, hogy egyre fiatalabb korban lépnek gyerekek a bűn útjára.

“Ha elég nagyok a bűn elkövetéséhez, akkor ahhoz is, hogy viseljék a felelősségét” – tolmácsolt lakossági véleményt Philip Davies konzervatív párti képviselő a The Daily Telegraph című brit lapnak.

A brit rendőrségi körzetek 60 százalékának statisztikái szerint több mint másfélezer bűncselekményt követtek el 10 évesnél fiatalabb gyerekek 2010 áprilisa és 2011 márciusa között. A bűnesetek között akad emberrablás, nemi erőszak, garázdaság.

A büntethetőség korküszöbét ugyanakkor egyesek feljebb szeretnék emeltetni 12 esztendősre, ám tavaly ezt elutasította a brit kormány mondván: 10 év fölött egy gyerek már tudja a különbséget rosszalkodás és bűncselekmény között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik