Külföld

Kadhafi célkeresztben

admin
admin

2011. 06. 27. 14:37

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot ad ki Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen. A líbiai vezető hollétéről jelenleg nem sokat tud a nemzetközi közösség.

A törvényszék emberiségellenes bűncselekményekkel, és a civil lakosság elleni támadások elrendelésével vádolja a líbiai vezetőt. Kadhafi két közvetlen bizalmijára is elfogatóparancsot adott ki a hágai bíróság, így keresik egyik fiát, Szaifot és titkosszolgálati parancsnokát, Abdullah asz-Szenuszit. A februári lázongások kirobbanása óta több ezer ember vesztette életét Líbiában.

A vádlottak elleni elfogatóparancs elrendelését még májusban kezdeményezte Luis Moreno-Ocampo, aki szerint Kadhafi előre kitervelten és szisztematikusan lövette a hatalmat megdönteni szándékozó líbiai civileket.

Vád, nem vádaskodás

A büntetőügyész korábban úgy nyilatkozott, hogy konkrét bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a líbiai vezető személyesen adta ki a népirtásra vonatkozó célzott utasításokat, mint ahogy politikai ellenfeleinek kínzását és likvidálását is ő maga rendelte el.

A líbiai hatóságok közölték: nem foglalkoznak az elfogatóparanccsal, és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság illetékességét sem ismerik el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.