Nagyvilág

Tízezrek kitelepítése a Meari trópusi vihar miatt

Kilencvenezerre nőtt a Fülöp-szigeteken szombatra azoknak a száma, akik a trópusi vihar okozta áradások miatt kényszerültek otthonaik elhagyására.

A polgári védelem adatai szerint csak a főváros, Manila egyik alacsonyabban fekvő kerületében 25 000 lakost kellett menekültszállásokra költöztetni, mert az utcákat elöntötte a víz. Egyelőre nem tudni, hogy a kitelepítettek mikorra térhetnek vissza házaikba.

Az egy hete tartó viharos időjárási viszonyok közepette 15-en tűntek el, közöttük 12 halász. A hatóságok szombaton jelentették be, hogy idő közben sikerült megmenteni azt a 10 halászt, akit csütörtökön még eltűntként tartottak nyilván.

A meteorológiai szolgálat szerint a vihar szombaton már Kína felé vonult, de még számos térségben komoly esőzéseket okozott. Néhány helyen a vihart kísérő széllökések sebessége az óránkénti 135 kilométert is elérte.

A Fülöp-szigetek térségét évente átlagosan mintegy húsz nagyobb vihar és tájfun sújtja. Az utóbbi hat hétben több mint 50-en haltak meg a délkelet-ázsiai szigetországban a viharok sorozata által okozott szélsőséges időjárási viszonyok közepette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik