Nagyvilág

Öt ország a világ terroristái ellen

A terrorizmus mindenkit aggaszt és minden nemzet biztonságát fenyegeti, ezért a világ közösségének az erőfeszítéseit egyesítve kell felvenni vele a küzdelmet - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

Az értekezleten a házigazda Irán mellett öt ország – Irak, Afganisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán és Szudán – államfői, míg számos más ország alelnöki, kormányfői, illetve külügyminiszteri szinten képviselteti magát. Összesen 80 ország és nemzetközi szervezet küldöttei vesznek részt a “Világ terrorizmus nélkül” elnevezésű teheráni konferencián.

Ahmadinezsád köszöntő beszédében kifejtette, hogy a terrorizmus jelenségét “egyes körök mások fölötti uralkodási törekvése” okozza.

Ahmadinezsád szerint azok folyamodnak a terrorizmus eszközéhez, akik vesztésre állnak az összemberi értékek, az igazság és az erkölcs ellen vívott harcukban. Igyekeznek a nemzetek önálló fejlődését megakadályozni, megfosztani őket nemzeti öntudatuktól, meghatározni sorsukat, és végül rátenyerelni természeti kincseikre.

Ahmadinezsád beszédében előhozakodott két korábbi gyakran hangoztatott témájával, vagyis a holokauszt tagadásával és a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadások hátterének a kérdésével. Mint fogalmazott, sok mindent meg lehetne tudni, ha kinyitnák a holokauszt és szeptember 11-e “fekete dobozait”, de az Egyesült Államok kormányzata erre a világ akarata ellenére sem hajlandó. Sokan azt gondolják, hogy a szeptember 11-i merényletek célja az volt, hogy enyhítsenek a cionista rezsimre nehezedő nyomáson, növeljék a bizonytalanságot a térségben, eltereljék az amerikai közvélemény figyelmét és megtömjék a háborúcsináló kapitalisták zsebét – hangoztatta.

Hamid Karzai afgán elnök beszédében azt fejtette ki, hogy országát még soha nem fenyegette ennyire a terrorizmus, mint most. Az oktatás és az újjáépítés terén elért eredmények ellenére a terrorizmus terjeszkedik, és eddig soha nem tapasztalt veszélyt jelent – mondta. Karzai szerint ez nem csak Afganisztánra, hanem a környező országokra is vonatkozik. A terrorizmus olyannyira megerősödött, hogy egyetlen ország sem tudja megkímélni magát ettől a rossztól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik