Nagyvilág

Líbia civilek bombázásával vádolja a NATO-t

A líbiai állami média szerint 15 ember meghalt és több mint húsz megsebesült a NATO egy légitámadásában, amelyet civil célpontok ellen hajtott végre szombaton a kelet-líbiai Brega városában; Brüsszel visszautasította az állítást.

“A keresztes gyarmatosítók atlanti szövetsége polgári célpontokat, köztük egy pékséget és egy éttermet bombázott Bregában, 15 ember halálát és több mint 20-nak a sebesülését okozva a két hely látogatói közül” – jelentette szalaghírben a Moammer Kadhafi vezette rezsim állami televíziója.

A hír kapcsán a televízió elítélte a NATO Líbiában folytatott “irtóháborúját” és az általa elkövetett “emberiesség elleni bűncselekményeket”.

A NATO percekkel később cáfolta, hogy polgári célpontokat támadott volna a fontos közlekedési csomópontként és jelentős olajipari központként ismert Bregában. A szövetség brüsszeli szóvivője a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az észak-atlanti szövetség erői katonai célpontokat támadtak a városban. Kadhafi kormánya rendszeresen azzal vádolja a NATO-t, hogy líbiai hadjáratában polgári célpontokat támad.

Az észak-atlanti szövetség szombaton is folytatta kiterjedt líbiai légitámadásait. Tripoli Tadzsúra nevű negyedét szombat délután három nagy erejű robbanás rázta meg, miután harci repülőgépek húztak át a főváros egén. A harcokról szóló napi jelentésében a NATO arról számolt be, hogy pénteken 35 célpontot támadott, köztük katonai járműveket és létesítményeket a Tripolitól 800 kilométerre keletre fekvő Brega olajkikötőjében.

Közben a nap folyamán kiderült, hogy 16 ismert líbiai labdarúgó és egy vezető edző Tripoliból átszökött a felkelőkhöz. A focisták a nyugat-líbiai Dzsadu városából a BBC-nek nyilatkoztak átállásuk okairól. A dezertőr sportolók között van a válogatott négy játékosa – élükön a nemzeti tizenegy kapusával, Dzsuma Gtattal -, valamint az első ligás tripoli csapat, az al-Ahly vezető edzője, Abdel ben Issza. Mint elmondták, “átverekedték magukat” a frontvonalakon addig a lázadók kezén lévő hegyvidéki sávig, amely Tripolitól 90 kilométerre délre kezdődik és nyugat felé egészen a tunéziai határig húzódik.

A BBC-nek adott interjúban Gtat azzal indokolta lépésüket, hogy mélyen csalódtak Kadhafiban és rendszerében. “Az elmúlt 42 évben semmit sem tett Líbiáért. Magunkra hagyhatna már minket, hogy felépíthessünk egy szabad Líbiát” – mondta, szavaival a német hírügynökség kommentárja szerint “piros lapot mutatva fel a líbiai vezetőnek”.

A futballisták előtt számos más politikus, valamint katonai és rendőri vezető dezertált már Kadhafi kormányából. A legismertebb közülük Musza Kusza külügyminiszter és Sukri Ganem olajipari miniszter volt, aki márciusban, illetve májusban hagyta el az észak-afrikai országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik