Nagyvilág

Zátonyra futhat a román kisebbségi törvény

Zátonyra futhat a romániai kisebbségi törvénytervezet ügye, ha a romániai kormánypártoknak nem sikerül megegyezniük az ország tervezett területi-közigazgatási átalakításáról - írta pénteken a romániai magyar sajtó.

A Krónika című erdélyi napilap Traian Basescu román államfőt idézi, aki kijelentette, hogy a román kormány csak akkor terjesztheti rendkívüli eljárással, úgynevezett felelősségvállalással a parlament elé a kisebbségi törvénytervezetet, ha a területi-közigazgatás reformjáról is megegyeznek a felek.

A romániai kisebbségi törvénytervezetet a képviselőháznak kellene még elfogadnia. Februárban a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) és annak fő koalíciós partnere, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) abban állapodtak meg, hogy június végéig elfogadják, de ez nem történt meg. Mivel a kitűzött határidő nagyon közel van, csak ez a rendkívüli eljárás jöhetne szóba, ami azt jelenti, hogy nem tartanak parlamenti vitát a tervezetről, de az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kormány ellen.

A Krónika szerint “beigazolódott az, amitől tartani lehetett, vagyis Traian Basescu amolyan csatolt áruként próbálja meg lenyomni az RMDSZ torkán a régiótörvény tervezetét”, kijelentve, hogy a kisebbségi jogszabályt csak akkor lehet kormányzati felelősségvállalással a parlament elé terjeszteni, ha „csomagban”, a régiótörvénnyel együtt kerül a parlament elé.

Basescu és a PDL nyolcra csökkentené a jelenlegi 41 romániai megye számát, amit az RMDSZ azért utasít el, mert a romániai magyarság csaknem 90 százalékát befogadó két új “óriásmegyében” a magyarok számaránya 30, illetve 20 százalék alá csökkenne. Basescu egy kompromisszumos javaslatot is tett az RMDSZ-nek, hogy a magyarok által többségben lakott Hargita és Kovászna különálló megyeként megmaradhatna, de az eddig megszólaltatott romániai magyar politikusok többsége ezt a megoldást is elveti.

A Krónika szerint ez utóbbi terv azért elfogadhatatlan, mert “a romániai magyarság kétharmadának a feláldozását jelentené”. A lap szerkesztője szerint a területi-közigazgatás átalakítása csakis akkor vállalható az RMDSZ részéről, ha a három székely és szintén jelentős magyar lakossággal rendelkező Szilágy, Szatmár és Bihar megyék egy-egy külön régiót alkothatnak, ami viszont Basescu számára elfogadhatatlan.

Az Új Magyar Szó című romániai magyar napilap publicistája szerint az államfő azért alkalmazza az “árukapcsolás” módszerét, mert egyik legfontosabb célja a kisebbségi törvény megtorpedózása, és az RMDSZ-nek a román kormánykoalícióból való kirekesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik