Nagyvilág

Orbán: erősebb lett az EU-t

Az Európai Unió most erősebb, mint fél éve, vagyis Magyarország soros elnöksége előtt volt - mondta a magyar miniszterelnök Brüsszelben.

Orbán Viktor a magyar EU-elnökség utolsó uniós csúcstalálkozójának záró sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az unió megerősödése olyan hirtelen kihívások ellenére következett be, mint a japán katasztrófa, az észak-afrikai változássorozat, illetve az euró válsága. A magyar kormányfő kitért arra, hogy Magyarország Európa iránti adósságokkal érkezett az EU-elnökségbe. Az ország korábban maga is hozzájárult Európa bajaihoz, az eladósodáshoz, és elvesztette szavahihetőségét. A mostani kormány nagy erőfeszítéseket tesz az eladósodás leküzdése érdekében – tette hozzá.

Van roma- és Duna-stratégia

Jóváhagyták az európai uniós tagországok állam- és kormányfői az EU keretstratégiáját a romák társadalmi beilleszkedésének segítésére és ösztönzésére – jelentette be Orbán Viktor. Mint fogalmazott, a magyar EU-elnökség idején kidolgozott stratégia “esélyt ad ennek a közösségnek arra, hogy elismert, befogadott és hasznos része legyen az Európai Unió közösségének”.
Ilyen stratégiája most először van az EU-nak – mondta.

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a Duna menti régió fejlesztésére vonatkozó uniós stratégiát – közölte Orbán Viktor. A magyar kormányfő Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, olyan térségről van szó, amelyet a történelem során sokszor konfliktusok jellemeztek. Most viszont egy nagy, makrotérségbeli együttműködéssel hosszú távon is konszolidálni fogják a viszonyokat.

Zöld jelzés a horvátoknak

Azt már az Európai Tanács elnöke közölte, hogy megnyílt az út a horvát csatlakozás előtt. Az EU-csúcs résztvevői megfogalmazták azt az igényüket, hogy még e hónap vége előtt (a magyar soros elnöksége idején) zárják le a horvát csatlakozási tárgyalásokat. A csatlakozási szerződés aláírásának még az idén meg kell történnie – tette hozzá Herman Van Rompuy. Az uniós országok csúcsvezetőit tömörítő testület elnöke gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a magyar EU-elnökség idején végzett kiváló munkához.

Születésnapi ajándék Zágrábnak

Születésnapi ajándékot adott az Európai Unió (EU) pénteken Horvátországnak: függetlenné válásának huszadik évfordulójára elvben zöld utat adott az ország 2013. nyári csatlakozásához, még ha Zágráb addig megfigyelés alatt marad is. Egyhangúlag elfogadott nyilatkozatukban az unió állam- és kormányfői kérik “minden szükséges döntés” meghozatalát, “hogy a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal június végéig befejeződjenek”. Ez lényegében zöld utat jelent a csatlakozáshoz. A szerződés aláírására “az év vége előtt” sor kerülhet.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy Horvátországnak – a volt Jugoszlávia második olyan államának Szlovénia után, amely EU-taggá válhat – folytatnia kell “reform-erőfeszítéseit, főként az igazságügy és az alapjogok területén”. E tekintetben – Franciaország és más országok kérésére – az EU-országok megbízták az Európai Bizottságot egy olyan megfigyelő mechanizmus létrehozásával, amellyel ellenőrizhető, hogy Zágráb megtartja ígéreteit a csatlakozási szerződés ratifikálásáig.

A szöveg szerint az EU-kormányok megtehetnek “minden megfelelő intézkedést”, ha úgy ítélik meg, hogy Zágráb nem tesz eleget kötelezettségeinek. A tagállamok nincsenek mind azonos hullámhosszon az ellenőrző mechanizmust illetően. Hollandia nem zár ki esetleges korlátozásokat, egészen a csatlakozás elhalasztásáig, mások, így Olaszország ellenzik ezt. Zágráb jelentős támogatást kapott a magyar kormánytól, amely idei első féléves EU-elnöksége alatt erőteljesen lobbizott a csatlakozási tárgyalások sikeres lezárásáért.

Népszavazás lesz

A horvát csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek 35 témakörben. Hosszú ideig tartott az igazságügyi fejezet megvitatása, mivel az EU haladást követelt a korrupció elleni harcban, a háborús bűnösök elleni fellépésben és az együttműködésben a volt Jugoszlávia háborús ügyeivel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszékkel, valamint a bírók függetlenségét biztosító igazságügyi reformban. A szerződés várhatóan december közepi aláírása után népszavazás lesz Horvátországban, majd a 27 EU-tag nyilvánít véleményt parlamentje vagy népszavazás útján Zágráb csatlakozásáról. Ha e folyamat sikerrel zárul, Horvátország 2013. július 1-jén az Európai Unió 28. tagállama lehet az Európai Bizottság óhajának megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik