Nagyvilág

Orbán: az EU most erősebb, mint fél éve volt

Az Európai Unió most erősebb, mint fél éve volt - közölte Orbán Viktor, a magyar EU-elnökség utolsó uniós csúcstalálkozója után.

A magyar kormányfő a csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az unió megerősödése olyan hirtelen kihívások ellenére következett be, mint a japán katasztrófa, az észak-afrikai társadalmi változássorozat, illetve az euró válsága. Orbán Viktor úgy vélte, a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozón hozott döntésekkel beérett a féléves elnökség munkája is.

A magyar kormányfő a legfőbb eredmények közül a romastratégia és a Duna-stratégia elfogadását emelte ki, valamint Horvátország csatlakozásának kimondását, amellyel újra mozgásba hozták a bővítés gépezetét.

Orbán a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Magyarország Európa iránti adósságokkal érkezett az EU-elnökségbe. Az ország korábban maga is hozzájárult Európa bajaihoz, az eladósodáshoz, és elvesztette szavahihetőségét. Ma viszont szerinte azt lehet mondani, hogy Magyarország hozzájárul az európai gazdaság sikereihez, transzparens, kiszámítható és stabil.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a mostani kormány nagy erőfeszítéseket tesz az eladósodás leküzdése érdekében, és emlékeztetett arra, hogy csak a múlt héten négy százalékkal, 77 százalékra csökkent az államadósság.

Az újságírók előtt Herman Van Rompuy, az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő testület elnöke gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a magyar EU-elnökség ellátása során végzett kiváló munkához. Dicsérte az elnökség tevékenységét a sajtótájékoztató harmadik résztvevője, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik