Nagyvilág

Hírszerzéstől is kapott segítséget bin Laden?

Az Oszama bin Laden elleni rajtaütés során talált mobiltelefonszámok egy olyan pakisztáni fegyveres csoporthoz vezetnek, amely kapcsolatban állt a pakisztáni hírszerzéssel - írta csütörtöki internetes oldalán a The New York Times tekintélyes amerikai napilap.

Az adatok azt mutatják, hogy az al-Kaida megölt vezére felhasználta a Harakat ul-Mudzsáheddín pakisztáni iszlamista fegyveres szervezetet, amely része volt belső támogató hálózatának – idézett a lap meg nem nevezett tisztségviselőket és más forrásokat. Tájékoztatásuk szerint a pakisztáni hírszerzés támogatta a Harakat csoportot, és szemet hunyt tevékenységük felett.

A telefon egyébként bin Laden futáráé volt, akit a pakisztáni Abbottábádban végrehajtott május 2-i amerikai kommandós akcióban megöltek. A benne lévő adatok elemzése során amerikai szakértők megállapították, hogy a hírhedt radikális iszlamista tálib vezető, Dzsaláluddin Hakkani hálózatának parancsnokai kapcsolatban álltak a pakisztáni hírszerzés tisztségviselőivel – közölte a The New York Times magas rangú amerikai tisztségviselőket idézve.

Ugyanezen források kiemelték, hogy a kapcsolatfelvételek nem feltétlenül az al-Kaida vezérére és annak védelmére vonatkoztak, és nincsenek olyan terhelő adatok sem, amelyek azt mutatnák, hogy a pakisztáni hírszerzés védelmezte volna bin Ladent.

Az egyik idézett tisztségviselő azonban azt mondta, a mobiltelefon “komoly nyom” azoknak a válaszoknak a keresésében, hogy bin Laden miképpen tudott Abbottabádban éveken át észrevétlenül tevékenykedni anélkül, hogy a pakisztáni hírszerzés és a hadsereg figyelmét felkeltette volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik